Имамът Ахмед Муса Ахмед призовавал в проповедите си мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава" с всички средства. Убеждавал, че това е религиозно задължение на всеки мюсюлманин. Това твърди таен свидетел в показанията си поделото срещу 14-те подсъдими за проповядване на религиозна омраза и призоваване към война, съобщава кореспондент на "24 часа".

Съдия Кристина Пунтева изчете в съдебната зала показанията в присъствието на прокурорите, защитата и самите обвиняеми. Те са записани в протокола за разпит на свидетеля, който Пунтева проведе в отделно помещение.

Ахмед Муса не зовял за война, а обяснявал как се моли, твърдят свидетели

Ахмед Муса не зовял за война, а обяснявал как се моли, твърдят свидетели

Отричат се от първоначалните си показания

Салафизмът бил основа за проповедите на Ахмед Муса Ахмед. Той убеждавал, че вярващите трябва да зачитат и да се подчиняват единствено на шериата. Мюсюлманите не били длъжни да зачитат държавните институции и да спазват законите.

От свидетелските показания става ясно, че Ахмед Муса открито заявявал, че християните трябва да горят в ада. Той не изпитвал никаква толерантност към останалите религии. Свидетелят споделя, че слушал проповедите на Муса в джамията "Абу Бекир" в пазарджишката циганска махала и по интернет. За някои от твърденията си се позовава на близки сподвижници на Ахмед Муса.

Свидетелят твърди още, че Ахмед Муса поддържал постоянни контакти със сподвижници в Германия. Контактите осъществявал чрез социалната мрежа. Освен това получавал пари от Турция. Именно с такива средства финансирал превода на книгата "Вероотстъпничество", който направила подсъдимата Александрина Ангелова.

В рамките на съдебния процес в Пазарджик ще бъдат разпитани общо шестима тайни свидетели.