Резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма. Това обяви в студиото на „Денят започва” по БНТ бившият правосъден министър Христо Иванов.

Във връзка с организираната от български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС среща на високо равнище в Брюксел той коментира, че коалицията ГЕРБ, БСП и ДПС не била новина. По думите му това обединение се е случвало в решителни моменти, свързани със съдебната реформа. Иванов наричал това коалиция „Цацаров”.

Евродепутатите организират първата по рода си среща на високо равнище с цел премахване на мониторинга на ЕК по правосъдие и вътрешен ред спрямо страната ни.

Без мониторингов доклад през 2018-та искат български евродепутати

Без мониторингов доклад през 2018-та искат български евродепутати

Наши политици се обединяват за конференция в ЕП

По думите на Христо Иванов въпросът бил дали България ще има дълбоки реформи в правосъдието и дали ще има реална борба с корупцията по високите етажи. Целта на коалицията, обявяваща се срещу мониторинга, била да проведе едно пи-ар събитие, което да замъгли факта, че България и Румъния все повече се разделят в рамките на този мониторинг. От друга страна пък страната ни не можела да произведе така необходимата воля и фокус за дълбоки реформи в правосъдието.

Христо Иванов е категоричен, че тази коалиция не била подчинена на политическата логика, а на властовата логика. Това, по думите му, бил онзи модел, по който България се управлява отвъд политическата логика на база на корупционни модели, на база на отказа от реформи. Затова той наричал коалицията „Цацаров” – човекът, който имал персонална отговорност за това в момента страната ни да се разделя от Румъния.

Ексминистърът припомня, че в три поредни доклада в мандата на Цацаров се казвало, че резултати от корупцията по високите етажи на властта няма.