Български евродепутати се надяват да отпадне мониторинговия доклад на ЕК над страната ни за съдебната система до 2018 година. От 1 юли до 31 декември 2018 година България ще бъде ротационен председател на ЕС.

Преди организираната конференция в Европарламента за механизма за проверка и сътрудничество, на която ще участва и главния прокурор Сотир Цацаров, пред БНТ застанаха двама от българските евродепутати, които организират дискусията - Мария Габриел от ГЕРБ и ЕНП и Илияна Йотова от Групата на социалистите и демократите. Конференцията се организира и от българските евродепутати Филиз Хюсменова и Емил Радев.

Брюксел продължава наблюдението на България и Румъния

Брюксел продължава наблюдението на България и Румъния

Това реши Съветът на министрите по общи въпроси

Целта на днешната конференция е да се постигне по-задълбочен дебат за критериите за механизъм за сътрудничество и проверка, стана ясно от думите на евродепутата Мария Габриел. "Поканили сме всички заинтересовани страни, за да се чуят ясно оценките, да не ни поставят неравноправно и неравностойно спрямо останалите държави", обясни тя.

Според Илияна Йотова, от 2011 година сякаш този механизъм изпълни основната си задача три от препоръките са направени - за промени в Конституцията, борбата с организираната престъпност и съдебна реформа.

Мониторингът на ЕК да се подобри, а не да се премахне, предлага експерт

Мониторингът на ЕК да се подобри, а не да се премахне, предлага експерт

За осем години не бил постигнал целите си

"Сякаш механизмът стана инструмент за вътрешнополитически спорове. Този механизъм трябва да отпадне постепенно. Трябва да направим допълнителни стъпки. Комисията да бъде по-конкретна и да има хоризонт за изпълнение на препоръките. Искаме дебат по съдържанието с аргументи по всички възможни посоки", обяви Йотова.

Тя е убедена, че този механизъм се използва недобросъвестно като инструмент срещу България. "На пръв поглед няма връзка с кандидатурата ни за Шенген и участието на България в новата европейска политика, но имат общо помежду си", обяви бившият глас на БСП.

Христо Иванов обвини Цацаров за разделянето на България и Румъния

Христо Иванов обвини Цацаров за разделянето на България и Румъния

Нямало резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта

Колегата й от ЕНП и ГЕРБ Мария Габриел препоръчва да има диалог и извън докладите. "От март 2014 година имаме общ инструмент за правото. Важно е България да бъде наравно с другите страни-членки. Докладът не само се обезсмисля, но и с него бива злоупотребявано", подкрепи и тя Йотова.

Докато настоява да отпадне наблюдението над България Илияна Йотова не отрича, че България има проблеми. "Искаме когато комисията има изисквания, да има работещ механизъм", категорична е тя. Според нея с доклада, сега страната ни служи като политическо извинение за много политически лидери в Европа.

Малко преди разговора с двете представителки на България в ЕП пред обществената телевизия предишният министър на правосъдието Христо Иванов обяви, че тяхната конференция е пиар. На думите му Мария Габриел отговори, че: "В ЕП ние постоянно правим такъв тип събития, за да защитим позицията на страната. За пръв път на такава официална трибуна поставяме на дневен ред въпроса за доклада".

Илияна Йотова бе по-категорична. "Да, това е пиар за България. Всяка държава в ЕС прави така, че да има най-добрия образ, а господин Иванов явно за свои политически дивиденти е готов да остави България в задния двор на Европа още дълго", каза Йотова.

Тя каза, че била надживяла "детската болест" да решава вътрешнополитически проблеми от ЕП, защото има бумерангов ефект и повтори, че четиримата български политици, които организират днешната конференция са членове на Комисията по правосъдие и вътрешен ред в ЕП.

Според Йотова "Иванов заложи интересите на България като реши , че с тези доклади ще реши проблемите си с главния прокурор". Тя каза, че имат по-широки идеи как да се спре този механизъм за наблюдение над България, но не поясни какви са.

"Не можем да чакаме някой друг да реши, трябва да има ясна сила в посланията ни", обяви мотивите си за участие в конференцията Габриел.

На същото мнение бе и Йотова, която настоява да има национален консенсус по този механизъм, защото недоброжелателите на България използват наблюдателния доклад над страната ни за свои цели.