Полицията в София задържа 26-годишен мъж за кражба на 38 шумоизолиращи панела от Северната тангента на околовръстния път в София, съобщиха директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов и началникът на агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Задържаният е обяснил, че е искал да ги предаде за вторични суровини.  Откраднатите панели са на стойност около 5 000 лв., щетите за държавата са за близо 7000 лв., а крадецът е щял да получи за тях около 20-30 лв.,

Панелите са демонтирани в края на тази седмица и са изнесени от мястото с каруца.

Задържаният е от цигански произход, криминално проявен, регистриран е в полицията за хулиганство и други кражби.

„За съжаление продължават кражбите на пътя. И ако в случая става дума за шумозащитни пана, то често се крадат мантинели и знаци - такива престъпления могат да доведат до фатален край при инциденти.” – коментира Лазар Лазаров.

За тази година загубите от подобни кражби до момента са за над 250 хиляди лева, а за миналата надхвърлят 1.5 милиона лева.  

Директорът на СДВР ст. комисар Младен Младенов поясни от своя страна, че противодействието на подобен вид кражби е един от приоритетите на СДВР. Осигурени са патрули както на пътна, така и на охранителна полиция.
Работи се активно и със собствениците и управителите на пунктовете за изкупуване на метали, които при всяко съмнение за предадени суровини, подават сигнал в полицията.

Директорът на СДВР призова гражданите да бъдат бдителни и при всяка забелязана нередност да сигнализират, с което ще помогнат на  служителите на реда навреме  да предотвратят извършването на подобен вид  престъпления.