Окръжна прокуратура - Ямбол привлече като обвиняеми двама турски граждани и двама граждани на Република Ирак, пренесли контрабандно през границата ни хероин на стойност над 2 000 000 лв.

Турските граждани, 48-годишният Джем Ч., 32-годишния Гюркан К. и иракските граждани 42-годишния Омар Й. и 20-годишния  Мохамед И. са обвинени, че на 24 август около 10 часа през ГКПП-Лесово с товарен автомобил влекач и прикачено към него полуремарке, пренесли през границата на страната от Турция в България общо 51.602 кг. хероин.

Ръководителят на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров съобщи, че предвиденото в закона наказание за горепосоченото престъпление е "Лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години и "Глоба" в размер от 200 000 до 300 000 лв. Допълни, че спрямо обвиняемите вече е поискана и наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража". Закона предвижда в полза на държавата да бъдат отнети, както предмета на контрабандата, така и превозното средство, с което тя е извършена.

Наблюдаващия прокурор Дойчин Дойчев допълни, че на задържаните лица предстои да бъдат повдигнати и други обвинения - двамата иракчани за незаконно преминаване на границата на страната, а на двамата турски граждани за превеждане на иракските граждани през границата на Република България без разрешение на властите.

Дойчев каза още, че наркотичното вещество е разпределено в около 100 пакета, всеки от които тежащ около 500 гр., в два сака като по данни до този момент общата стойност е над 2 000 000 лева, но тъй като честотата на съдържанието на активното вещество е много висока напълно възможно е стойността да надхвърли 4 000 000 лв.

Механизмът на извършеното престъпление и неговото разкриване е разяснен от Директора на Агенция "Митници" Георги Костов. Той съобщи, че замисълът на престъпното деяние е различен от наблюдаваните от властите досега, като начин на укриване на наркотичното вещество и чуждите граждани. Те са били позиционирани в тайник в долната част на полуремаркето на товарния камион, като са били превързани с кожени колани за специално пригодени релси.

"Този начин на укриване не е позволил на митническите служители в Република Турция и първоначално в Република България да установят престъпното деяние по време на задължителния първоначален оглед на превозното средство. В този случай е сработил елемента за анализ на риска и товарният автомобил е проверен щателно включително и чрез качването му на специална естакада. Едва тогава е било открито укритото наркотично вещество и двамата иракски граждани", допълни Костов.

Той добави, че случаят се различава от тези, в които наркотичните вещества бяха открити в консерви от хранителни продукти, което показва, че престъпният ум продължава да измисля нови начини за укриване на наркотични вещества и да затруднява митническите служители.

При този случай, товарният автомобил, който е бил натоварен със стелажи е имал за крайна точка Румъния, което е още една разлика с разкритите случай на контрабандно пренесен в страната хероин, като при тях крайна точка на пътуване на камионите бяха страни от Западна Европа.