Два месеца след убийството на хазартния бос Йордан Динов полицията задържа двама души, смятани за извършител и помагач.

Арестите са станали вчера от специализирания отряд "Кобра", като соченият за помагач Кирил К. - Кико е задържан в „Дианабад", а предполагаемият извършител Николай С. - Дългия - в „Манастирски ливади". Спецполицаите са „ударили" Дългия заедно с негов приятел при подготовката на поредната кражба.

Припомняме, на 4 април тази година 40-годишният бизнесмен от Благоевград Йордан Динев бе убит в центъра на София. Той беше генерален мениджър за България на австрийската компания SKS365 Group, която е собственик на букмейкърски пунктове Planetwin 365 у нас.

В края на миналата година се разрази скандал между SKS365 Group и Еврофутбол, като и двете компании си размениха обвинения в незаконна хазартна дейност.

На този етап не е ясен мотивът за убийството на Динов. От полицията не са намерили връзка между него, бизнесът му и двамата задържани. Затова разследващите са започнали издирването на евентуален поръчител.

Зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов обясни по време на извънреден брифинг, че през цялото това време са търсели грешката на извършителите. В случая това е бил автомобилът „Субару Форестър", с който те са се придвижвали.

Изключителни усилия е коствало на правоохранителните органи да открият действителния собственик на колата. В крайна сметка станало ясно, че тя е била последно в ръцете на 42-годишния Кирил от София. Той е криминално проявен за нанасяне на средни телесни повреди, кражба на кола и притежание на дрога.

Установени са доста лица от обкръжението му и така са стигнали до приятеля му Николай - Дългия, който по думите на Спиридонов абсолютно отговаря на описанието на извършителя. Зам.-шефът на СДВР припомни, че извършителят е разпознат не само от свидетели, но и от намиращите се в близост до местопрестъплението камери.

Чрез иззетите от Йордан Динов мобилни апарати е установен неговият маршрут в София. По този маршрут са намерени камери от, чиито записи е видно че той е плътно следван от Субаруто. Тази кола е засечена и от камерите до кръстовището на улиците „Св. Св. Кирил и Методий" и „Будапеща", където беше разстрелян хазартният бос.

Спиридонов обясни, че след убийството Кико и Дългия са се опитали да разфасоват колата. При направените обиски обаче голям брой от нейните части са открити в столична автоморга. Двамата са задържани за 72 часа. От полицията обясниха, че все още не е намерено оръжието на убийството.