Хванаха маскираните и въоръжени с метални пръти и бухалки младежи, които нахлуха в сградата на Професионалната гимназия по механоелектротехника в София. Столични полицаи установиха и задържаха двама младежи - на 15 и 18 години, нахлули в столично училище. 

Минута след получен в полицията сигнал за младежи, влезли неправомерно в професионална гимназия в София, районният инспектор, чиято приемна е в непосредствена близост до сградата, пристигнал в училището, но момчетата вече били избягали.

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия са установени и задържани двамата младежи, които със сгъваеми палки и качулки на главите влезли в сградата на гимназията да търсят саморазправа с ученик. По случая е образувано досъдебно производство.

Бой между ученици до английската гимназия в Пловдив

Бой между ученици до английската гимназия в Пловдив

Намеси се полицията...

"На базата на делегираните отчети директорът решава каква ще е охраната на училището", коментира пред НоваТВ Камен Радев, старши експерт в РУО-София.

Той обясни, че училището е одобрено за закупуването на турникет-система, която възпрепятства свободното влизане на външни хора. "Въпрос на време е тя да бъде поставена", добави Радев. Една от версиите, по които работи полицията, е конфликт заради момиче.

"Едва ли охранител може да спре млади момчета с палки. Ние не можем да спрем децата на входа, но можем да предпазим тези, които са вътре", коментира психологът Младен Владимиров. "Представете си ако този проблем се беше случил извън училището. Най-вероятно боят щеше да бъде много по-тежък, а можеше да има и други пострадали", добави той.

Експертът посъветва родителите когато видят, че детето им в стаята си да има бухалка или палка, да поговорят с него. В училището предстоят родителски срещи, на които ще се говори за агресията сред децата и как могат да помогнат родителите.

Детската агресия вирее в опасни училища

Детската агресия вирее в опасни училища

Училищният климат оказва сериозно влияние върху децата

Около 80% от децата у нас учат в сгради не отговарящи на нормите за безопасност и това е една от причините за агресия в училище. Това заяви детският психолог Иван Игов, преди месец на кръгла маса на тема "Родителите - конфликтите - агресията и закрилата на децата", организирана в Народното събрание.