Хванаха съучастник на "ало"-тарикати, който е съдействал за отмъкването на крупни суми, предимно от възрастни хора в Разград, съобщиха от областната дирекция на МВР в града.

Задържаният Добромир Д. е на 31 години и самият той също е от Разград, поясниха от прокуратурата.

Първоначално е бил задържан за 72 часа, но после съдът му е дал мярка "домашен арест", след искане на обвинителите.

Разследващите са хванали засега четири случая на измама, в които е замесен апашът, но се разследват и още. Отделно от това Добромир Д. е предаден на съд и по обвинение за кражба на три лаптопа от хипермаркет "Технополис" в Разград, където миналата година работел като помощник в склад.

При единия от случаите на измама - на 18 януари, 87-годишна жена е предала 15 000 лева. Същия ден 73-годишна баба е била ужилена с 12 000 лева и златни накити.

На 23 януари 41-годишна оставила 2000 лева и златни накити до магазин в града.

На същата дата е въведена в заблуждение и 85-годишна жена, която дала сумата от 3100 лева.

Всички потърпевши са от Разград.

Във Ветово задържаха наши ало измамници, действали в Гърция

Във Ветово задържаха наши ало измамници, действали в Гърция

Задържани са на 14-ти, на Банго Васил

Апашът и съучастниците му, които все още са неизвестни, са действали по най-разпространения в момента сценарий. Обаждали се на жертвите и непознат глас се представял за "ченге". Обяснявал, че именно въпросната баба е набелязана от измамници и те - "ченгетата", работят по случая.

За целта обаче трябвало да им "съдейства". Искат от нея да се престори, че се връзва на схемата и да даде парите на апашите, за да са веществено доказателство, когато ги задържат. После щели да й ги върнат.

Ало-измамници ужилили родителите на депутат

Ало-измамници ужилили родителите на депутат

Убедили ги, че синът им дължи голяма сума за радиатори

Жертвата се съгласява да съдейства и мята през балкона или на уречено място парите, знаейки, че ги дава на измамници, но очаквайки "криминалистите" да й ги върнат. После "мулето" им минава да ги вземе. Обикновено той също не вижда хората, за които работи, защото поддържат връзка само телефона и самият той е инструктиран къде да остави сумата.

Вероятно и заради това основните организатори, посочени в материалите на прокуратурата, обикновено са наричани "неизвестен извършител".