Задържаха над 700 литра нелегален алкохол за месец, съобщават от Агенция "Митници". Те са били иззети при проверки в населени места на териториите на ТД Югозападна и ТД Дунавска.

При проверка на 11 октомври в Силистренско митническите са открили 110 литра ракия без документи за платен акциз. Тя е била скрита в таванско помещение към гараж.

Други 415 литра алкохол без документи са били задържани при две отделни проверки в област Велико Търново и община Кнежа. Установени са съответно 139 литра и 276 литра ракия, за които собствениците не са представили документи в рамките на проверката. По случаите са образувани административно-наказателни производства.

Още 161.5 литра етилов алкохол са били иззети при роуд стоп проверки в Благоевградско в началото на месеца. В единия от случаите част от алкохола с анасонов мирис е открит в автомобила, а останалата част била задържана при последваща проверка в частен имот заедно със спирт и есенция.

При проверки в търговски обекти са открити общо 30.5 литра нелегален наливен алкохол - при проверка в заведение за бързо хранене край София и в магазин в петричко село.

За последния месец са открити и четири нерегистрирани съоръжения за дестилиране на алкохол, като всички са били разположени в частни имоти, а три дори са работели в момента на проверката.