Служители на сектор "Икономическа полиция" в ОД МВР - Благоевград са приключили проверка срещу 33-годишен мъж и 30-годишната му съпруга.

Според събраните данни и ревизии от НАП е установено, че семейството е опитвало да укрива данъци.

Изяснени са и редица документни престъпления, както и опит за пране на пари, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Разследването започнало, когато мъжът извършил банков превод за чужбина на голяма валутна сума, като декларирал, че парите са придобити от свободна професия.

При направената проверка в териториалната дирекция на НАП станало ясно, че мъжът не е подал съответната декларация за доходи. По този начин той прикрил произхода на средствата, посочени в декларацията.

В хода на разследването станало ясно, че съпругата му има над 50 открити и закрити банкови сметки, депозити и влогове със значителни суми в лева, евро и щатски долари в тях. Сумите са внасяни предимно през периода 2004 - 2005 г.

Тя заявила, че е получила парите от своя близка, която е в чужбина. За достоверност представила две декларации, но при щателния преглед било установено, че документите са фалшифицирани - в тях имало несъответствия с данните от личните документи и за ревизирания период близката й от чужбина не била влизала в страната.

Материалите от проверката са внесени в Окръжна прокуратура с мнение за образуване на досъдебни производства срещу двамата за престъпления от общ характер.