38-годишният Михаил Димитров Туцов е задържан за показното убийство в Своге през май на криминално проявения Красимир Гочев - Шмид. Това стана ясно на брифинг в Окръжна прокуратура-София.

Припомняме, 34-годишният мъж бе застрелян с шест куршума на 20 май около 22.00 часа. Тялото на Красимир бе намерено на кръстовището на улиците „Христо Смирненски" и „Раковски" в центъра на града. Нападателите избягаха с кола.

Досъдебно производство е образувано още при огледа на местопрестъплението.

Михаил Туцов е задържан в средата на септември, като на две инстанции е потвърдено, че той остава за постоянно в ареста.

Окръжният прокурор на София Наталия Николова обяви, че са събрани доказателства, които могат да дадат обосновано предположение, че Туцов е извършител на деянието. Той е обвинен за това, че чрез изстрел умишлено е умъртвил Шмид.

Туцов е обвинен и за това, че от неустановена дата до 25 май е държал автомат „Калашников" и боеприпаси, без да има разрешително. Той е изградил и алиби, че в настоящия момент не е бил на мястото на убийството. Знае се и какъв е пътят на оръжието. То е преминало през няколко криминално проявени лица, докато стигне до Туцов. Към момента други, освен него, не са задържани.

Продължава работата по изясняване на мотивите за убийството. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посочи единствено, че става дума за търговски отношения, преплетени от миналото.

Нито окръжният прокурор, нито главният секретар на МВР обаче дадоха конкретика относно доказателствата до момента. Проведени са разпити на свидетели, експертизи и са иззети веществени доказателства. Оръжието е подложено на балистична експертиза и е установено как е попаднало у деятеля. След оперативно-издирвателни мероприятия е изяснено, че убитият е следен седмица преди екзекуцията.

Информацията, която е събрана, сочи, че поръчителството на убийството е от една криминална структура, а изпълнението от друга.

Ръководството на МВР е удовлетворено от разкриването на убийството. По думите на Лазаров с този арест е пресечена екзекуцията и на други лица от Туцов. Главният секретар на МВР не посочи имената на хората, които са били потенциална жертва на задържания.