Срещу 108 от 177 лидери на организираната престъпност се водят досъдебни производства или има заявителски материали.

Тези данни съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в рамките на откриването на откри на кръгла маса на тема „Оценка на заплахата от организирана престъпност"

В момента се нуждаем от по-бързо правораздаване, защото обществото се умори 20 години да чака справедливост и 20 години да не вижда виновните за всичко това, което пише в докладите на ЕК и Държавния департамент на САЩ, категоричен е Цветанов.

Министър Цветанов посочи че, само преди една седмица е бил направен и представен задълбочен анализ за конвенционалната престъпност, която, по думите, реално ще се превърне в подхранваща на организираната престъпност.

За съжаление с влизането ни в ЕС през 2007 г. ние много изпуснахме от ценното време да се направи действително една оценка на риска и да може да се даде ясната картина и един истински инструментариум за действие срещу организираната престъпност", заяви вътрешният министър.

По думите му организираната престъпност е било формирана и толерирана през последните 20 години и реално се е сраснала с част от политическите партии. Цветанов каза още, че тогава са се създали добри условия организираната престъпност да участва в корупционни практики и схеми в държавното управление.

Днес можем да отчетем, че се намираме в доста тревожен момент и повече от всякога се нуждаем от точно от подобна оценка, за да може да се направи един цялостен анализ за риска от организирана престъпност", каза Цветанов.

Той благодари на всички присъстващи и полицаи, и магистрати, че въпреки противоречията помежду им те трябва да бъдат обединени за противодействие на тежката организирана престъпност.

Вицепремиерът подчерта, че е много важно да се подобри между институционалното въздействие в борбата с организираната престъпност и допълни, че не трябва да смятаме, че една - две институции могат да се справят с организираната престъпност.

На събитието в хотел "Шератон" дойдоха още Константин Пенчев, Николай Кокинов, Ваньо Танов, Калин Георгиев.