Работната група към ВСС проведе първото заседание за съдебна медиация - алтернативно разрешаване на спорове в съдебната система в България, съобщиха от ВСС.

По време на срещата бяха обсъдени правилата за организацията и дейността на Работната група, плана за нейната работа и други организационни въпроси. За член на Работната група бе избрана доц. д-р Петя Неделева от ПУ "Паисий Хилендарски".

Работната група е с мандат 6 месеца, като въз основа на "Концепцията за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела" (приетата от Съдийската колегия на ВСС през февруари 2021 г.) ще бъде изготвен план за необходимите промени в работата на съда и на съдебните центрове по медиация, включително законодателни промени, свързани с въвеждането на задължителна първа среща по медиация. 

Задължителна медиация и споделени родителски права борят агресията в училище

Задължителна медиация и споделени родителски права борят агресията в училище

Момченцата копират модела на мутрите, а момиченцата - на твърдата чалга и силиконовите красавици, обясни Атанасов от "Обединените патриоти"

Предложенията ще се съгласуват със заинтересованите лица - съдии, адвокати и медиатори. Предстои да бъдат определени групите дела, за които ще се прилага задължителна медиация, както и съответните процедури за провеждането ѝ. Предстои изготвяне на критерии за квалификация и стандарти за подбор на медиаторите, модели и правила за обучение на съдии и медиатори, за въвеждане на системи за контрол и гарантиране на качеството на провежданите медиации.

В работната група са Даниела Марчева - член на ВСС, административните ръководители на Софийски районен съд - съдия Александър Ангелов, на Окръжен съд - Варна - съдия Марин Маринов, на Районен съд - Пазарджик - съдия Веселка Златева, на Районен съд - Перник - съдия Михаил Алексов, магистрати от Софийски градски съд - Александър Ангелов и Евгени Георгиев, от Софийски районен съд - Даниела Александрова - зам. административен ръководител, Окръжен съд - Варна - Десислава Жекова - зам.-административен ръководител адвокати и медиатори, Биляна Гяурова - зам.-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на медиаторите, Свилена Димитрова и Албена Комитова - адвокати и медиатори.

От Висшия адвокатски съвет в срещата участваха и адв. Красимир Недев - представител на Висшия адвокатски съвет, Чонка Ковачева - н-к отдел "Международни стандарти и нормативна уредба" от квотата на омбудсмана на Република България и на г-жа Донка Аврамова - държавен експерт в Министерство на правосъдието.

Проектът на ВСС е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост. Изградени са 5 центъра по медиация в петте апелативни райони, съответно в Окръжен съд - Велико Търново, Окръжен съд - Враца, Окръжен съд - Добрич, Окръжен съд - Пловдив и Окръжен съд - Сливен.

Следващото заседание на Работната група ще се проведе в началото на месец декември 2021 г.