д-р Кехайов, emaxpress
Над 7 хиляди подписа за 24 часа са събрали от Сдружение "Български лекари".

Подписката е срещу здравната реформа на кабинета и ще бъде внесена при министър-председателя Бойко Борисов.

Лекарите от сдружението вярват, че той ще изслуша и ще възприеме техните идеи как точно трябва да се случи реформата.

МЗ противопостави централната изпълнителна власт на местната изпълнителна власт, изтъкна Георги Апостолов от "Български лекари".
Според него кметовете трябва да решат дали някоя болница трябва да бъде закрита или не.

"С реформата на правителството се нарушават конституционните права на българските граждани за свободен достъп до здравеопазване. Сбъркан е моделът на българско здравеопазване", категоричен е Апостолов.

Той изказа и притесненията си, че обществото ще стане свидетел на заупокойната молитва за българското здравеопазване.

Не сме против реформата в здравеопазването, категоричен е ексшефът на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов.
Той изтъкна, че бюджетите на областните и университетски болници също са силно орязани, затова и той очаква там също да възникнат редица проблеми.

Те ще бъдат ограничени колко болни да приемат, смята Кехайов и допълва "МЗ и БЛС явно не могат да се справят с проблема".

"Прави се реформа чрез изкуствено предизвикване на фалити на общинските болници", смята Атанас Атанасов, директор на болницата в Нови Пазар. Според него този проблем ще се прехвърли и върху по-големите болници.
Върху болниците според Атанасов се оказва мощен административен и икономически натиск, като се поставят завишени критерии.

Лишават се хората от възможността за достъп до болнична помощ, категоричен е и той.

Според Атанас Атанасов няма обезпечена алтернатива за достъпа на пациентите за другите звена, за които говори МЗ. По думите му болничният персонал от своя страна се притеснява от масови съкращения. Атанасов посочи, че в същото време няма пари, с които съкратените медици да бъдат обезпечени.

Цената на реформата ще се понесе от пациентите, смята от своя страна Иван Иванов, директор на болница. Той е категоричен, че предлаганата реформа в здравния сектор ще оскъпи болничните услуги, ще пострадат най-бедните.

Позовавайки се на чалга-културата, лекарите припомниха част от текста на песен на Тони Дачева: "Плачат и богатите". Те предупреждават - всички боледуваме.

От сдружение "Български лекари" имат свои предложения до кабинета, както и са готови с ответни действия.
Първо предстои среща с Бойко Борисов, на която ще му представят визията за реформата в сектора. След това лекарите очакват среща с БЛС, както и смятат да организират национална конференция с лекарите от областните и университетски болници в страната.