Държавата не осигурява адекватно лечение за болните от хемофилия и е крайно време да бъде изработена Национална стратегия за борба с нея.
Това становище наложиха от Българската асоциация по хемофилия на пресконференция в БТА, организирана по повод 17 април - Световния ден на хемофилията.

Страдащите от болестта у нас са 600, като 100 от тях са деца. Хемофилията е нелечимо генетично заболяване, което засяга само мъже, а жените могат да бъдат единствено носители. При него организмът на засегнатия не произвежда някои от съставките на кръвта, участващи в съсирването й.
Така се получават трудно овладяващи се кръвоизливи от наглед незначителни наранявания, а също и такива, които възникват спонтанно, без причина.
Кървенето в мускули и стави на пациентите може да доведе до инвалидизиране, а кървене в основните органи би могло да доведе до фатален край.

Председателят на Асоциацията Виктор Паскалев обясни, че болните от хемофилия се третират с животоподдържащ фактор на кръвосъсирване, който съдържа липсващите съставки на кръвта, спиращи кървенето.
До 2011 г. лечението се е осигурявало от здравното министерство по делегираните бюджети, след което е минало към НЗОК.

Тогава се е развалило и триединството домашно лечение-болнично лечение-спешна помощ. Към момента Касата осигурява фактора само за домашно лечение, като дава на пациентите фиксираната им доза, предписана от лекарите.
Проблемът обаче настъпва, когато има необходимост от фактора за кръвосъсирване при хоспитализация - заради кръвоизлив от удар и травма, когато необходимостта не се преценява като животоспасяваща.

Лечебните заведения, които лекуват такива пациенти, трябва да имат налични количества от фактора и да го осигуряват на всеки заболял в нужното количество, за да се овладее кръвоизливът - независимо дали той е животозастрашаващ, или не е такъв.

Освен това с помощта на НЗОК помощ получават едва 352 пациенти, което е едва 58 на сто от общия им брой.

Министерство на здравеопазването също демонстрира липса на разбиране, заявиха и от Националната пациентска организация. НПО-тата в сектора заявиха, че имат готово решение за този проблем - градивен диалог със ведомството на Таня Андреева.

Според тях е нужно МЗ, заедно с експерти, да преосмисли методиката на финансиране, за да може болниците да използват препаратите при хоспитализация не само за животоспасяващи случаи.

В исканията им влиза и разработването на Национална стратегия за хемофилията.
В тази връзка от Асоциацията апелират за консенсус по стратегията между всички парламентарно представени и непредставени партии, за да може при избори и смяна на управлението да се осигури приемственост на политиките по тази важна тема.