Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал след репортажа за условията и престъпния ред, който е наложен в затвора в „Белене”.

Цацаров е изискал пълна информация за действията на прокуратурата във Велико Търново, Плевен и Левски, както и записите, с които разполага телевизията.

От пресцентъра на прокуратурата посочват, че са получили тази сутрин сигнала на министъра на правосъдието Екатерина Захариева за извършване на проверка по повод изнесените в репортажа данни. 

Той е изпратен незабавно на Окръжна прокуратура – Плевен по компетентност за извършване на проверка в затвора „Белене”.

По разпореждане на главния прокурор апелативният прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев е свикал спешно съвещание за необходимата организация за извършване на проверката и за събирането на данни за извършени престъпления от общ характер по надлежния ред.

Районна прокуратура - Левски и Окръжна прокуратура - Плевен са докладвали на главния прокурор съдебни актове – влезли в сила на 08.01.2011 г.,  на 15.10.2014 г., на 25.06.2015 г. и на 08.01.2016 г.

С тях 7 лица, лишени от свобода и изтърпяващи наказанието си в затвора "Белене" са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди.

Тези осъждания са за действия, съдържащи се във видеоматериалите, разпространени по БТВ.

От БиТиВи са изискани по надлежния ред всички видеоматериали, с които телевизията разполага  за установяване на всички престъпни деяния и проверка дали има ненаказани лица, посочват изрично от прокуратурата.

От Районната прокуратура в Левски са докладвали и за образувани три досъдебни производства през месец април 2016 г. Те са за престъпления, извършени на територията на затвора „Белене” – две са за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол.

След запознаване с всички материали и извършване на проверка по реда на надзора за законност ще бъдат предприети съответните действия.