За тези 14 месеца работа оставяме едно подредено и добре работещо министерство. Целият екип работи отлично. Такава равносметка направи правосъдният министър в оставка Диана Ковачева, ден преди да стане ясен съставът на служебния кабинет.

По почина на екоколежката си Нона Караджова, която се оцени като отличен министър и Ковачева писа „Отличен 6" на целия екип, с който е работила. Единственото, което не им е било достатъчно е времето, за да приключат нещата, които са планирали.
Постигнахме много добра комуникация в Брюксел и се надявам, че тя ще бъде продължена, посочи Ковачева по време на пресконференция в ръководеното от нея ведомство.

Тя добави, че са дошли на власт с няколко приоритета, които са реализирали успешно: „Първият ни приоритет беше да създадем стандарти за прозрачност и да чуем мнението на магистратите. В тази връзка ние говорихме именно с магистратите при изготвяне на ключовите законопроекти."
Успяхме да интегрираме международната експертиза, имахме подкрепата на Съвета на Европа, похвали се още Ковачева.

Тя отчете, че са успели да въведат в съдебната система прозрачни процедури за избор на висши магистрати. Успех са регистрирали и по отношение на „любимото дете на екипа" - електронното правосъдие. Създаден е и вътрешен механизъм за обезщетяване на граждани заради забавено правосъдие.

Определено гордост на отиващия си екип е постиженията и подобренията в скандалната Агенция по вписванията. „Сега вече има по-бързи услуги и по-голяма сигурност за гражданите," отбеляза още Ковачева и припомни стартирания лично от премиера в оставка сайт за имотните измами.

Ковачева изрази съжаление, че поради политическата ситуация не са имали възможност да демонстрират как работи новата система за електронните свидетелства за съдимост.

Министерството „остава на чисто" и по отношение на наказателните процедури, образувани срещу страната ни. Ковачева изтъкна, че е имало образувани три такива, две от които са прекратени и се чака подобно решение и по третата.

Доста работа е свършена и в затворите и борбата с корупцията в тях: „Постарахме се да прочистваме корупционните практики с внезапни проверки. Смятам, че постепенно се пресичат."
Ковачева се похвали, че вече се поставят нови скенери, които ще хващат дрогата още на входа, преди да е стигнала до затворниците. Не им е стигнало времето да довършат нещата около заглушителните устройства за затворите, но са убедени, че и това ще стане.

Въпреки направеното, Ковачева и компания оставят и няколко неща за довършване от служебния министър. На първо място той трябва да доведе до финал работата по Наказателния кодекс.
Тя е почти на финалната права и до средата на месец май ще има готов продукт, подчерта Ковачева и добави, че наследникът й съвсем спокойно може да подложи на обществено обсъждане Кодекса за административните нарушения и наказания, който вече е готов.

На финалната права Ковачева оставя и една от задачките, които ни постави Брюксел, а именно анализа на знаковите дела.
Надявам се, че ще бъде запазен добрият диалог с Еврокомисията, пожела още министърът в оставка.

Човекът след нея ще има възможността да пререже лентата и на няколко обновени сгради на различни съдилища. До края на март трябва да бъде готова сградата на бившето ГУСВ, където ще се помещават „Гражданските колегии" на Софийски районен съд. Вече е стартирал ремонтът на военното НДК, където ще заседава останалата част от СРС.
Преждевременното приключване на мандата не е позволило и да бъде доведен докрай Законът за съдебната власт.

Ковачева не е изненадана от факта, че е била с най-ниския рейтинг сред колегите си от кабинета „Борисов": „Не си спомням министър на правосъдието с висок рейтинг, не съм изненадана. Аз не съм от министрите, които гонят рейтинг, аз работя, за да свърша определени неща. Рейтингът на министъра на правосъдието не е толкова важен, важен е този на съдебната система."