emaxpress
Регионалният пандемичен комитет в Пазарджик реши обяви грипна епидемия в областта.

Причините за обявяването на грипна епидемия са повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания. Броят на заболелите в областта е 444 на 10 000 души.

Тенденцията е към увеличаване на заболелите
, тъй като през миналата седмица са регистрирани по 18 случая на ден, а през тази те са се увеличили на 22 случая дневно. Отсъстващите заради заболяване ученици в областта са близо 18%, което е далеч от изисквания процент за обявяване на грипна ваканция от 30%.

Междувременно стана ясно, че още 8 училища в Кюстендилска област от днес излизат в грипна ваканция, която ще продължи до 26 януари. 6 от училищата са в община Дупница.

В Кюстендил от училище отсъстват над 30 % от учениците в Първо и Второ основно училище и учебните занятия са прекратени. Общият брой на затворените заради грипа училища в Кюстендилска област вече е 15 в 4 общини.

По данни от РИОКОЗ в община Кюстендил заболяемостта от грип за първите три дни на седмицата е 120 на 10 хиляди души.

Във всички училища и детски градини е въведен ежедневен филтър и се следи за броя на отсъстващите деца и ученици.

Припомняме, вчера нови 5 училища от страната излязоха в грипна ваканция. Две от тях се намират във Видин, а останалите три са съответно в Брегово, Белоградчик и София.

Първата област, в която бе обявена грипна епидемия бе София-област, където заболеваемостта надхвърли 300 души на 10 000.

Обявена бе грипна епидемия и в общините Благоевград и Петрич. Спрени бяха плановите операции, детските и женските консултации в двете общини.

Вчера към тези области се присъединиха още пет области - Благоевград, Петрич Дупница, Рила и Кочериново. Поради големия брой на болни ученици, които отсъстват от занятия, в шест училища в общините Дупница и Кочериново ще има грипна ваканция от 20 до 26 януари.