Административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов желае да се включи като заинтересована страна в общественото обсъждане и работните групи за обсъждане на законодателни промени.

Това става ясно от негово открито писмо до министъра на правосъдието и до Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно събрание.

Считам, че притежавания от мен практически опит в наказателно-правната материя ще бъде полезен при обсъждане на предложените нормативни промени, отбелязва той в писмото и допълва, че придобитата експертиза като следовател в окръжен следствен отдел и в Националната следствена служба, прокурор в районна, окръжна и апелативна прокуратура, както и на преподавател в НИП, му дава широк практически и научен поглед над съществуващите проблеми в областта на наказателното правораздаване.

Шефът на Спецпрокуратурата готова да даде експретно мнение за съдебната реформа

Шефът на Спецпрокуратурата готова да даде експретно мнение за съдебната реформа

СП изразява желание и готовност за участие в обществените дебати

Ангелов подчертава, че магистратите от Апелативната специализирана прокуратура са убедени в необходимостта от промени в редица текстове от ЗСВ, НПК и НК и са готови да дадат своя принос за усъвършенстване на действащото законодателство от позицията на практикуващи юристи, които познават съществуващите недостатъци и проблеми.

Той изразява убеденост, че мнението му ще допринесе за качеството на предлагания законопроект и постигането на заложените цели.

Участието в общественото обсъждане ще гарантира спазването на установените в чл. 26 от ЗНА принципи - на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност при изработването на проекти за нормативни актове, посочва се в писмото.

Припомняме, вчера шефът на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова също заяви, че е готова да даде експретно мнение за съдебната реформа.

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт