Има много неща за казване, но нека не избързваме. Ще ги кажа на делото.

Това заяви майката на убитата на 26 февруари 2000 година ямболска адвокатка Надежда Георгиева - Вяра Георгиева, след приключилото днес първо съдебно заседание.

Смятам, че всичко възможно се прави да не се разкрие убийството, да се потули случаят.
Играят се големи игри, в които участва бившият главен прокурор Никола Филчев и бившият военен прокурор Николай Колев (застрелян през зимата на 2002-ра, бел.ред), който е бил приятел на главния обвиняем Орлин Аврамов."

Чувствам се като дърво без корен. Не бих се учудила, ако убийците на дъщеря ми бъдат оправдани, каза Геориева в промеждутъка на съдебните заседания.

След даване ход на делото беше разпитан главния обвиняем Орлин Аврамов - съсобственик на фирмата „Старата изба", чийто адвокат е била Георгиева.
На същия първоначално е била наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража", заменена в последствие от парична гаранция от 1000 лева.

„С Надежда се познаваме отдавна, още от „Старата изба".
Тя беше адвокат на фирмата. Не сме имали конфликти с нея, нито съм вземал пари назаем.
Като характер Надежда имаше и своите хубави, и своите лоши черти.
При употреба на алкохол тя ставаше много нервна и заядлива, каза още подсъдимият.

Бяха разпитани 11 свидетели, между които майката и бащата на жертвата, а до края на делото ще бъдат изслушани общо 83 свидетели.

През второто съдебно заседание бе разгледана съдебно- медицинската експертиза за смъртта на Георгиева, представена от вещите лица Станислав Христов, Александър Апостолов, Атанас Христов и Екатерина Ангелова.

Разгледани бяха обстоятелствата около смъртта на Надя, причината за смъртта, инструментът, с който е била убита, като бе констатирано, че първоначално Надя е получила зашеметяване, вследствие на което смъртта е настъпила бързо.

Разгледана бе и съдебно-медицинската експертиза на оръдията на престъплението - ножове и кухненски сатър, уредът за извършване на убийството.

Пред съда бе представена и съдебно-медицинска експерта ДНК-анализ на две угарки от цигари, едната пушена от Надежда Георгиева, а другата от Пламен Калайджиев.
Припомняме, съпругата на Калайджиев, Димитринка - и двамата са обвиняеми по делото, е бивша секретарка на убития военен прокурор Колев.

Според кулоарните съдебни слухове една от причините за убийството е, че идвайки в София, Георгиева е донесла със себе си цялата документация на „Старата изба".

В първия обвинителен акт пък се казваше, че прокурорът Колев искал смъртта й, защото тя "имала слабост да записва на диктофон разговорите си с различни хора и така създавала компромати срещу тях, които се опитвала да осребри.
Сред компроматите имало и такива, които уличавали висши магистрати в нерегламентирани контакти и дейности, от които Георгиева определено се страхувала," твърди прокурорката. Не изяснява обаче какво има в компроматите.

В един период от време се говореше дори, че физически убиец е тогавашният главен прокурор Филчев.
Това бе опровергано от факта, че по същото време тоя е бил на мисия в Либия във връзка със СПИН процеса срещу медиците ни.