"Пожелавам в ареста да има по-малко хора, да има дефицит". Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов при откриването в Стара Загора на нов следствен арест. Помещението отговаря на всички международни изисквания и стандарти, съобщиха от Министерството на правосъдието.

"Имаме завишена криминогенна обстановка, дефицит на справедливост. Надявам се правосъдието и правоохранителните органи да работят добре, за да са спокойни за правата и защитата си всички граждани", призна правосъдният министър. По време на представянето на ареста, той обясни, че това е шестият арест, който се мести в сградата на затвор.

Новият арест е изграден върху 600 кв. м площ и капацитетът му е 63 задържани лица за година и половина. Постигнати са всички изисквания за площ от минимум 4 кв. м на задържан, гарантиран достъп до дневна светлина, връзка със социалната инфраструктура на затвора. Има специално създадено място за извеждане на задържаните извън помещенията, поясниха от МП.

Министър Кирилов връчи на директора на затвора Иван Карушков плакет с благодарност и с убеждението, че работейки заедно ще постигат още по-добри резултати.

"Екипът на Старозагорския затвор е работещ, добре структуриран и постига много успехи", категоричен бе Карушков. По думите му, при изграждането на ареста много са помогнали хората от затвора и са спестили средства на бюджета.

На церемонията присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати от Старозагорски регион, областният управител Гергана Микова и заместникът и Димитър Драчев, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов, началници на затвори от страната, представители на законодателната, съдебната, изпълнителната и местната власти.

Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха тържествен водосвет.