Името на премиера Бойко Борисов изплува от СРС записи на цигански език, които бяха изслушани на днешното заседание по делото срещу лидера на Евророма Цветелин Кънчев - Дон Цеци. Записите бяха изслушани с помощта на Лиляна Ковачева, която превеждаше от кардарашки език.

В разговор между Кънчев и другия подсъдим Христо Върбанов - Ицо Папата Дон Цеци заявява:
„Лично Бойко Борисов му каза на човека. Бойко му е дал картбланш. Днес бях в парламента и разговарях с плевенски депутати. Аз ще се обадя на директора (шефът на ОД МВР-Плевен). Лично той (Бойко Борисов) дава картбланша".
По-късно пред медиите Цветелин Кънчев обясни, че този разговор е по повод назряващ конфликт между група цигани от Долни Дъбник и Червен бряг през ноември 2009 г.

„Аз говорех с Ицо да отиде там (Долни Дъбник), да поговори с хората и да ги предупреди, коментира Цветелин Кънчев и добави, че „благодарение на намесата на Бойко се предотврати тази касапница".

Кънчев обясни, че след като е получил информация за напрежението между двата цигански клана, той лично се обадил на министър-председателя, който от своя страна го посъветвал да се обади на шефа на полицията в Плевен Светлин Илиев. „Последваха обиски, но явно беше изтекла информация, защото аз знам, че това са богати и въоръжени до зъби хора, но когато полицаите отидоха там, те не откриха почти нищо", добави Кънчев.
Той припомни, че 6 месеца по-късно - през март 2010 г., се е случила „касапницата в Долна Митрополия", завършила с двама убити.

Кънчев поясни, че е попаднал в СРС-записите случайно и отрече той да е бил подслушван. „Службите са следели телефонните разговори на Ицо Папата. Аз попаднах случайно. Никога повече няма да използвам името на Бойко Борисов на цигански", зарече се Цветелин Кънчев.

Иначе изслушването на СРС записите върви бавно. Лиляна Ковачева прави симултанен превод. Налага се обаче записът да се спира и да си слуша по няколко пъти, за да се правят доуточнения. Като цяло разминавания не се наблюдават. Има разлики само в една-две думи във всеки разговор, които обаче се оказват синоними.

СРС-тата на кардарашки се слушат в рамките на процеса срещу Дон Цеци и останалите, обвинени в изнудване на ексшефа на Гражданска защита.