С бързи свидетелски разпити, от които не излезе почти никаква информация, протече днешното заседание по делото за данъчни престъпления срещу Златомир Иванов- Баретата и още четирима подсъдими.

Първата разпитана свидетелка заяви, че не е много наясно с делото. Тя разказа, че е работила в счетоводна къща, където са 5 колежки и всяка обслужва счетоводно отделни фирми. Разбрала, че има проблем с една от фирмите - "Тиара", когато дошли полицаи и им изискали документи и данни. Така и не разбрала обаче какъв точно е проблемът.

Разпитана беше и друга служителка на счетоводната къща, която също разказа, че не й е известно какъв проблем е имало с въпросната фирма.

"Свидетелите не просто сега не казват нищо, това са казали и на досъдебното производство през 2013 г.", заяви пред News.bg адвокат Татяна Дончева.
Въпреки това, според нея, прокурорът викал свидетелите, за да се оправдае самото съществуване на Специализирания съд - "за да си оправдае заплатата, за да каже, че е свършил колосална работа по борбата с организираната престъпност, с ДДС измамите, с акцизите, събирането на пари за фиска и т.н."

Адвокат Дончева изтъкна, че става дума за едни данъчни актове, които са отменени, като едната част от тях са отменени от самите данъчни власти. По думите й, това са "прикачен факти и случки, станали с разни хора, на разни места към цялата тази работа, за да й се придаде малко криминален характер".

"Шиканира се идеята, че България има нужда от Специализиран наказателен съд, че в този съд наистина кипи борба срещу организираната престъпност", коментира защитата.

По думите й, смисълът, да се събират тука "специални" хора, е, че те са "специални разбойници", които ще подлежат на "специална репресия".
"Свидетели, които изясняват какво", попита реторично Дончева.

Делото продължава през януари 2017 г.