Инкасото по принцип не е лесна плячка, но заради това, че фирмите, които извършват тази дейност, не спазват изискванията, стават такава.

Това заяви криминалистът Иван Севов в студиото на БНТ. Той коментира вчерашния обир на инкасо автомобил в Пернишка област.

Савов обясни, че фирмите масово не спазват изискванията, които дори са разписани в закона - трима души в автомобила, шофьорът не излиза никога, самият автомобил е разделен на сектори, оръжието, с което трябва да са снабдени охранителите, смяна на маршрутите и максималната сума, която превозват. Порочните практики не само улесняват крадците, а и подпомагат престъпната дейност.

Самите охранители не са виновни за тези порочни практики, те залагат живота си, за да запазят парите, и това е тяхната работа. Но фирмите, които ги наемат, най-често за да спестят средства, подминават изискванията, въпреки че те са записани в закона и фирмите получават разрешителни за своята дейност.

Според Севов е възможно вчерашния и предишния такъв грабеж да са били извършени от една и съща група, но това ще се разследва най-вероятно тепърва. Пернишка област е благоприятна за такива обири и най-вече за изтеглянето на крадците - множество малки населени места около областния град, с пътища за връзка, местности с вили и пътища, които водят към гористи местности, но и минаваща през областта автомагистрала. Изобщо не е задължителни крадците да са област Перник.

Четирима обраха инкасо автомобил в Перник
Обновена

Четирима обраха инкасо автомобил в Перник

Полицията продължава издирването им

В такива случаи винаги една от първите версии, по които се работи е съпричастност на някои от самите служители от инкасо групата. В случая при предишния обир това е било разследвано, но версията не се доказа. Възможно е крадците да имат съучастник в самия търговски обект, който е обран или пък във фирмата, която осъществява дейността, но не е част от инкасо патрула.

Според Севов време е вече ГДБОП да се включи в разследването и най-вероятно това ще ставе.