ИА "Главна инспекция по труда" иска несъстоятелност на 30 фирми. Инспекторатът е открил около 30 предприятия, за които има събрани доказателства или те са в процес на събиране за иницииране откриване на производство по несъстоятелност.

Молбите ще бъдат подавани поетапно в съда, първите са насочени в Софийски градски съд. Инспекцията по труда упражнява новото си правомощие да инициира откриване на производство по несъстоятелност. Условието, за да се случи това е работодателят да дължи възнаграждение за повече от два месеца на поне 1/3 от работниците и служителите в последните ри години.

Юрисконсулти и директори от инспектората са консултирани от специалисти по търговско право относно какви доказателства са нужни, за да е възможно производство по несъстоятелност.

Промени бяха приети и в Устройствения правилник, с които изрично се регламентира кои служители ще осъществяват процесуалното представителство на ИА ГИТ пред Търговски съд в рамките на производство по несъстоятелност.

250 предприятия са проверени от началото на годината, които са имали проблеми със заплащането в определен период от време. Заради действията на инспектората някой от предприятията са вече са изплатили дължимите възнаграждения.

От "Главна инспекция по труда" информират, че пречка за доказване на несъстоятелност е, че има предприятия, които дължат възнаграждения за стари периоди, но към момента се разплащат редовно.

250 предприятия, които са имали проблеми със заплащането в определен период от време, са проверени от началото на годината. Заради действията на инспектората някой от предприятията вече са изплатили дължимите възнаграждения.

От "Главна инспекция по труда" информират, че пречка за доказване на несъстоятелност е, че има предприятия, които дължат възнаграждения за стари периоди, но към момента се разплащат редовно.

Най-сериозен е проблемът с предприятия, които вече не осъществяват дейност и не могат да бъдат открити техни представители или длъжностни лица, за да бъдат предоставени документи за установяване на задълженията, броя на работещите, към които работодателят имат такива, както и периодът на забавянето.

От намесата на Инспекцията по труда са изплатени 8.7 млн. лв. забавени заплати. Сумата на установените забавени възнаграждения, за които са предприети мерки за изплащането им в рамките на закона, е 8 млн. лв.