Инспектори откриват въдици и мрежи, но не и рибари. Това се оказа най-новата практика при незаконния риболов, съобщиха от изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури".

Последните седмици при извършени проверки на яз. "Огоста", се констатира, че се поставят въдици в работно положение по брега на водоема, без физически лицето да е на място. Въдиците се проверяват за един час на ден, която практика е в разрез с нормативната уредба по Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА) и правилата за отговорен любителски риболов. На терен са открити и иззети 19 (деветнадесет) броя въдици без физически любител риболовец да присъства на място.

В друг случай инспектори от ИАРА извадили от водата на язовир Студен кладенец хрилна мрежа, поставена в работно положение от неизвестен нарушител. Тя е иззета за унищожаване, а уловената риба от вида: сребриста каракуда - около 7 кг и морунаж - около 4 кг, са освободени и върнати обратно във водата.

При проверка на езеро Дуранкулак са били установени и извадени от водата поставени в работно положение мрежи с дължина 200 м. Уловената в тях риба от вида щука - 2 бр. и сребриста каракуда - 5 бр., е върната обратно във водата. Уредите тук също са иззети за унищожаване.

Предприети са действия за откриване на нарушителите. ИАРА апелира за спазване законовите изисквания при извършване на любителски риболов.

Упорит бракониер блъсна с колата си автомобил на инспектори от ИАРА

Упорит бракониер блъсна с колата си автомобил на инспектори от ИАРА

ИАРА извършват операции за разкриване на нарушения в риболова в различни региони

На 21 януари на язовир "Жребчево" в местност "Мантинелата", област Стара Загора, е извадена от водата 1 бр. хрилна мрежа, също поставена в работно положение.

При друга проверка на язовир "Жребчево", осъществена в местностите "Мантинелата" и "Острова", служители на ИАРА извадиха 4 бр. хрилни мрежи с обща дължина 300 м, поставени в работно положение. Уловената в тях риба беше върната незабавно във водата, а мрежите - иззети за унищожаване.

На 22 януари инспектори от ИАРА - Хасково установиха множество нарушения при проверка по поречието на река Харманлийска в района на гр. Харманли. Проверени били 20 бр. любители риболовци, в резултат на което са съставени 5 актове, както следва: 1бр. за търмъчене, 1бр. за улов с малоразмерен мрежов уред тип - парашут и 3бр. за улов на риба, без притежание на билет за любителски риболов.

Любители рибари изпратиха на проверка ИАРА на язовир "Жребчево" и "Мандра"

Любители рибари изпратиха на проверка ИАРА на язовир "Жребчево" и "Мандра"

Иззети са общо 920 метра бракониерски мрежи