Ирландският евродепутат Йоин Райън съобщи на пленарната сесия на Европейския парламент, че е изпратил писмо на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи с призив да намери заедно с международната общност хуманно решение на случая с осъдените на смърт пет медицински сестри и палестинския лекар.

Това съобщи посолството на Република Ирландия в София, цитирано от БТА.

Райън обърна внимание, че се е срещнал лично с Кадафи в Либия, за да обсъдят положението на ирландски заложници в Ливан. Миналата седмица ирландският евродепутат разговарял в Брюксел с посланика на Либия в Европейския съюз Сифау Хафиани и призовал либийските власти да решат случая хуманно и дипломатично.

Либийското правителство се е съгласило на кратка среща в белгийската столица с делегация на Организацията на ирландските медицински сестри, отбеляза Райън. Медици от Ирландия и Европа работят в болници в целия Близък изток и също са дълбоко обезпокоени от съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар, добави той.

Ирландският евродепутат определи смъртните присъди на медиците като напълно неприемливи. Много тъжното и трагично положение на 462-те деца, заразени със СПИН в Бенгази през 90-те години, не трябва да бъде смесвано със смъртните присъди, произнесени срещу шестима души за престъпления, които те не са извършили, подчертал Райън.