Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество е внесла иск в Софийски градски съд на стойност над 2,2 млрд. лева срещу Цветан Василев.

Искът е внесен на 29 февруари тази година.

Материалите па делото тежат шест тома, като е била ангажирана отделно печатница и транспорт за пренасяне на документите до съда.

27 са ответниците по внесения иск на обща стойност 2 203 445 083,59 лв. Обезпеченото имущество е на стойност 1 428 097 218 лв. За всеки един от ответниците доказателствата са в обем от 28 хиляди листа.

Част от имуществото на Цветан Василев, за което Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), е имала доказателства, че е с незаконен произход, е отпаднало от иска, поради изтичане на давността. Такава ще е и една от законовите промени, които ще инициират от комисията - давността да спира да тече от момента, в който започне проверката.

Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев обясни, че проверката на практика е започнала през 2015 година и обхваща период от десет години назад, тоест до 2004 г. По закон комисията има право да проверява дадено лице при несъответствие в доходите от 250 хиляди лева, а проверката обхваща близки до лицето лица и фирми.

Георгиев посочи, че иск с такива размери в България досега не е внасян, той не изключи размерите му да са прецедент и в Европа, тъй като подобен случай имало единствено в Италия, но той е бил срещу мафията, а не срещу едно лице. Решението на комисията е обобщено в 381 страници и представлява "роман" за начините, по които е била източвана КТБ.

Запорираните имоти в България са на стойност 95 965 484, 95 лв., включващо имоти в София, Варна, Созопол, Царево, запориран е имот в Швейцария на стойност над 47 млн. лв., автомобили, картини, монети, дружествени дялове, налични средства по банкови сметки, сметки в Швейцария, акции, сред които тези за продажбата на БТК.

Пламен Георгиев обясни, че този иск може да нарасне още. "Тези суми, които се намират по банкови сметки в Швейцария, не са предмет на тази сума, която ще претендира комисията".

Председателят на КОНПИ обясни, че са извършвани десетки, стотици, а понякога и хиляди финансови операции, за да може да се прикрие кой е първоизточникът на това имущество. "Ние трябваше да проследим всички тези вериги и в крайна сметка достигахме до един и същи първоизточник, а именно КТБ. Това е първоизточникът на всички суми, реализирани за закупуване на акции, дялове, имущество".

Георгиев заяви, че по закон проверката може да бъде извършена за една година с удължаване най-много до шест месеца. Анализирана е огромна информация, а анализът няма аналог.

Председатялт на КОНПИ благодари на Прокуратурата, тъй като в рамките на закона, те не могат да снемат обяснения от лица, както и да вършат обиски, както и на ДАНС, от където е дадена важна информация за разследването, Министерство на правосъдието за съдействието при налагане на запори в Швейцария, както и на Агенцията по вписванията.

"На базата на целия доказателствен материал установихме, че за противозаконно набавяне на облаги Цветан Василев, членовете на неговото семейство и контролираните от тях юридически лица, са отпускани изцяло необезпечени кредити от КТБ АД на дружества, създадени само с тази цел, които реално са извършвали хиляди банкови операции, като целта е била да се прикрие незаконното придобиване на това имущество. Това агресивно придобиване на имущество от г-н Василев и свързаните с него лица, реално е довело до ликвидната криза в банката".

Погасяването на кредитите е ставало с парични средства, отпуснати отново от кредити. Фирмите не са имали дейност и история.

Финансовите инспектори отбелязаха, че така са финансирани футболни отбори, медии, като дори за закупуването на сградата на КТБ на пл. Гарибалди един път е теглен заем, след което е плащан наем за нея от КТБ.

Рекордни са и сумите от консултантски договори, получавани от Цветан Василев, като за продажбата на едва 4,5% от акциите, банкерът е прибирал сума от милион лева, което надхвърля многократно продажната цена на самите акции.

Въпреки това Цветан Василев има доходи, които са признати и за законни от КОНПИ.

Ако искът успее, държавата ще стане собственик на големи активи, коментираха от комисията.