С 23 милиона лева да се увеличат средствата за лечение на пациентите с редки болести и следващата година те да достигнат 40 милиона лева, настояват от здравното министерство.

Това съобщи в Пловдив председателят на националния алианс на пациентите с редки болести Владимир Томов, цитиран от Радио Пловдив.

В Пловдив се провежда Първата национална среща за редки болести „Онкология и Хематология".

В момента здравното министерство заплаща едва пет лекарства за лечение на редките болести, а отделените средства са в размер на 17 милиона лева.

Увеличението на тази сума ще позволи разширяване на този списък. В противен случай последиците за пациентите ще са пагубни, обясни Владимир Томов от Националния алианс на пациентите с редки болести.

В момента в България има около 400 000 пациенти с редки болести, но точна статистика няма, тъй като все още липсва национален регистър. Той ще бъде изработен през следващата година с официалният старт на националната програма за редки болести.

„Ние трябва да изработим и механизъм за облекчаване на достъпа на тези хора до медицинска помощ", обясни председателят на националното онкологично дружество доц. Асен Дудов.