Пет ключови идеи като ориентир в дебата по конституционните промени предлагат на депутатите от Инициатива „Правосъдие за всеки".

„Всякакви опити за отлагане на съдебната реформа в необозримото бъдеще поради някакви системни причини или премерване на партийните сили и резултатите на предстоящите след 5 месеца местни избори, окачествяваме като политически игри и безотговорен опит за запазване на неприемливото за българските граждани статукво", категоричен бе Велислав Величков от гражданската инициатива.

На пресконференция от Инициативата „Правосъдие за всеки" призоваха промените в Конституцията да бъдат приети и между първо и второ четене да се открие процедура по допълнителни предложения.

Първата им идея е прокуратурата също да бъде включена в реформата на съдебната власт, като се предложи изменение в чл. 126 на Конституцията. Необходимо било да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори. Идеята е функциите на главния прокурор да бъдат ограничени до административни и организационни. По този начин ще се гарантира независимостта и вътрешното убеждение в работата на отделния прокурор.

Второто предложение е мандатът на главния прокурор да се намали от 7 на 5 години. Едновременно с това трябва да се въведе и периодична оценка на дейността му по ръководене на институцията и осъществяването на наказателна политика, например  в края на третата година от мандата му.

Предлага се още главният прокурор да има свой заместник, който да се занимава с борбата с корупцията във висшия управленски ешалон на държавата. Той ще се отчита пред ВСС ежегодно, а при системно несправяне със задълженията си и накърняване престижа на съдебната власт, да бъде освобождаван.

От Инициатива „Правосъдие за всеки" искат и намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове, а изборът им да става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой народни представители. Целта е да се намалят възможностите за политическа намеса в работата на кадровия орган на съдебната власт.

В Закона за съдебната власт трябвало да се въведат и подробно развити критерии, на които следва да отговарят тези 7 членове, а не както досега - с обширното понятиевисоки професионални и нравствени качества".

От организацията обявиха, че подкрепят разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска с оглед осигуряване независимостта на съдиите при решаването на техните кадрови и административни въпроси.

От гражданската инициатива обаче са на мнение, че Пленумът на ВСС, в който влизат прокурори и следовател, не бива да взема решения по никакви въпроси, отнасящи се до съдийските назначения, кариерно израстване и дисциплинарки спрямо съдии. Съдийската колегия трябвало да избира председатели на ВКС, ВСС, ВАС.

Декларирана бе и подкрепа за електронното правосъдие, заложено в ЗИД на ЗСВ, което ще улесни достъпа до делата и бързината на процеса, а и ще ограничи възможни корупционни практики.