Инспекторатът към Висшия съдебен съвет излезе с остра критика към предлаганите промени в Закона за съдебната власт.

Възложените на Инспектората ангажименти предлагат той да се превърне в един суперспециален орган, който ще трябва да използва специални разузнавателни средства и агенти под прикритие, се казва в становище на по окончателния проект за изменения на Закона за съдебната власт.

В него съдебният инспекторат отправя две групи забележки – по дефинирането на понятията и за несъобразяване на някои разпоредби с конституционната рамка.

Текстът е формулиран широко, без център, без конкретика, като вменява на ИВСС установяването на невъзможни неща.

От институцията смятат, че от инспекторите се очаква да проверяват "съмнение" за безпристрастност, което противоречи на наложената практика как да се правят проверки за почтеност на магистратите.

По неподходящ начин е дефинирано и понятието почтеност. Тъй като според нея "няма да е почтен съдия, прокурор и следовател, който поражда съмнения поради приемане на облаги, а друг ще е почтен, тъй като предизвиква съмнения по други подбуди - завист, накърнено самолюбие, желание за мъст и т.н.".

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет съмнения ли трябва да установява в проверките си, да търси отговорност от магистратите за намерения ли, питат от инспектората и предупреждават, че може да се стигне до абсурди да се търси отговорност за намерения. Освен това не е ясно дефиницията на понятието за действия, които накърняват престижа на съдебната власт, тъй като ако предложението остане в този вид, това означава, че инспекторатът трябва да установи обществените разбирания за благоприличие и да мери спрямо тях.

В позицията се изразява несъгласие и с предложението на Министерството на правосъдието, според което главният инспектор може да налага глоби на магистрати за административни нарушения, което е несъвместимо с конституционно установената му функция.