Главният прокурор иска отстраняване на разследваните съдии от Раднево.

Сотир Цацаров е внесъл искането си във Висшия съдебен съвет за отстраняването на съдиите от районния съд в Раднево до приключване на наказателните производства, които се водят срещу тях.

Двамата съдии са Люба Петрова и Евелин Драганов, а разследванията срещу тях започнаха в края на ноември месец под ръководството на Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати, създадено между Софийската градска прокуратура и ДАНС.

Съдия Люба Петрова е обвинена за това, че в началото на октомври 2013 г., в частен дом в Раднево е подбудила свидетел към лъжествидетелстване по гражданско дело. Самата Петрова също е обвинена и за лъжествидетелстване, което според прокуратурата е било извършено на 8 октомври 2013 г.

Според разследващите от март 2011 до септември 2013 г., в нарушение на Закона за кредитните институции, съдията е предоставяла кредити и е получила неправомерни доходи в размер на 47 895 лв.

Петрова е обвинена и че от 11 септември 2013 г. до 14 януари 2014 г. в Раднево, е извършила неизпълнение на служебните си задължения като районен съдия, като не си е направила отвод по граждански дела, заради приятелските й връзки с една от страните, и е издала изпълнителни листа за незабавно заплащане на суми в размерна 40 699. 52 лв.

Евелин Драганов е обвинен, че на 5 септември 2013 г. е заплашил с убийство служителка на съда, при изпълнение на служебните й задължения.