Минимум стандарти за оборудването на полицаите в държавите членки на ЕС. За това настояват синдикалните членове на Европейския полицейски синдикат. Към искането се присъединяват и от Синдиката на служителите в системата на МВР.

Валентин Попов, председател на синдиката заяви за News.bg, че в срещата на полицейските синдикати от Европа водеща е идеята за въвеждане на минимални стандарти в оборудването. По думите му това е идея на Европейския полицейски синдикат, а дейностите са по проект на ЕС - "Минимум стандарти за максимум сигурност". Минималните стандарти в облеклото, оборудването и въоръжението би трябвало да осигурят на европейския гражданин еднаква сигурност и комфорт, независимо от страната, в която се намира.

Депутатите приеха на първо четене да компенсират полицаите

Депутатите приеха на първо четене да компенсират полицаите

Тази година няма да има увеличение на заплатите в системата на МВР

"Оттам непосредствено произлиза следващото, че полицаите в тези държави - би трябвало тяхното оборудване, екипировка и обучение да отговарят като минимум на някакви установени стандарти, каквито до момента няма", коментира Попов. По думите му сега има доста сериозни разлики и в облеклото и в оборудването и във времето, в което се износва и предоставя за ползване то. "Нещата са много шарени в Европа. Идеята е да има един минимум, който задължително да бъде покрит от всички държави. Оттам нагоре, разбира се ще има някаква диференциация", уточни Попов.

За целите на проекта е проведено и онлайн проучване с 52 въпроса в 15 държави. Общо въпросите са разделени както следва 20 - за униформи, 12 за обучение и 17 за оборудване. От предоставените данни става ясно какъв е основният униформен комплект, който получават полицаите при встъпването им в длъжност. Така например, най-много панталони - 4 на брой, получават хърватските полицаи за сравнение колегите им в България и Холандия получават по два. Четири броя ризи получават полицаите в Холандия, Сърбия и Хърватия, докато у нас - разполагат с три ризи. Чорапите, които получават полицейските служители в Холандия, са пет чифта - у нас само два.

Борисов успокоява полицаите със 100 млн. лв. допълнително за заплати
Обновена

Борисов успокоява полицаите със 100 млн. лв. допълнително за заплати

Полицаите обмислят прекратяване на протестите

Обувките почти навсякъде и в 15-те държави са по два чифта, едно зимно яке и едно лятно. В Хърватия летните якета са два броя. От предоставената сравнителна таблица стана ясно, че у нас жените полицайки получават по два чифта поли, колежките им в Австрия обаче разполагат с пет чифта. Спортни сутиени получават дамите полицаи в Австрия и Молдова. Противокуршумни и противоударни жилетки имат полицаите в Германия, Холандия, Украйна, Молдова и Испания. В останалите 10 държави такива не се получават в стандартния комплект, предоставян от работодателя.