До края на деня в деловодството на НС ДПС внася проект за решение, с който парламентът да задължи правителството да спре закриването на болници. Това обявиха от ДПС на брифинг в парламента.

„Ние не одобряваме псевдореформата", коментира Нигяр Сахлим. По думите й социалната цена, която трябва да плати българското общество, за да бъде осъществена реформата, е непосилна за хората.

В предлаганата реформа от ГЕРБ има промени, които касаят и големите университетски болници, и големите диспансери, срещу които се обявяват ДПС. Според Сахлим особено болезнен е въпросът за преструктурирането на онкодиспансерите.

„Преструктурирането на диспансерите в България може да се окаже тяхното физическо ликвидиране", опасява се Сахлим.

По повод реформата за университетските болници, Сахлим прогнозира, че там „ще има академични трепети" и ще се стигне до противоборство между отделните университетски болници.

Според Хасан Адемов, изключително завишени са критериите, на които трябва да отговорят софийските болници. От ДПС се обявиха против закриването на 170 болници.

„Ние не приемаме това да стане без обществено обсъждане", добави той. Хасан Адемов изтъкна, че трябва да се отговори на въпроса как тази реформа ще се отрази на пациентите и на персонала на закритите болници.

Според ДПС правителството търси фискален ефект от здравната реформа. Ние сме за няколко източника на финансиране за болниците, посочи Хасан Адемов. Според него НЗОК трябва да бъде демонополизирана.