Испанският съд е осъдил на затвор българските моряци от кораба „Св. Николай”. Това съобщава Maritime.bg, като се позовава на решението на съда в Испания, с което разполага.

Припомняме, че българският кораб „Св. Николай” бе заловен с близо 3 тона кокаин на борда. Дрогата бе открита на 13 август 2012 година. Бяха арестувани 22-ма българи на борда на кораба, който пътувал под български флаг за Галисия, след като е бил щурмуван плавателният съд в открито море.

При акцията, наречена "Спартан”, бяха задържани общо 31 души, заподозрени, че участват в международна мрежа за трафик на наркотици.

Собственик на фирмата, наела моряците, е Дойчин Дойчев.

Испанският съд е наложил наказания от 6 до 10 години. Моряците от командния състав са получили по 10 години лишаване от свобода, а изпълнителският състав – 6 години и един ден.

Испанските власти обвиняват 31 души за трафика на дрогата.

Близки на моряците споделят, че Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Те казват също, че Испания претендира и за огромни глоби, освен лишаване от свобода. Наложените наказания щели да се обжалват.

У нас течеше паралелно разследване, което бе прекратено. Обвинения на Дойчев не бяха повдигнати. Прокуратурата у нас нямала никакви доказателства срещу него.

От показанията на капитана на кораба Иван Станчев пред испанския съд става ясно, че той е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Първоначално той отказвал да бъде замесен в трафика. Седмица по-късно обаче получил обаждане и заплахи за проблема, ако не участва.

Пред съда капитанът признал, че не знаел какво е количеството кокаин, но знаел къде е скрита дрогата на кораба. Пред магистратите той не могъл да определи кои от моряците са знаели и кои не.

На борда на българския кораб кокаинът е прехвърлен от риболовен съд през тъмната част от денонощието. Според материалите по делото това е кораб OS CASTRO.

От съдебното решение не става ясно какви точно са били заплахите, отправени на капитана и другите моряци. Не е ясно и какво е участието на българската фирма, която ги е наела. В показанията си обаче капитанът на кораба посочил, че българската фирма е издавала съгласувани с наркотрафикантите разпореждания.

Испанските власти се позовават на множество специални разузнавателни средства. Били засечени разговори и срещи. Имало и множество други доказателства, включително данни за координатите, на които дрогата трябвало да се разтовари на друг съд.

Предварително изтекли данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите са били потвърдени. В една от срещите е участвал и български гражданин, чиято самоличност не се назовава.