Испанската полиция залови кораб под български флаг, превозващ близо 3 тона кокаин, предаде „Ел Мундо".

Арестувани са 22-ма българи на борда „Св. Николай", който е пътувал под български флаг за Галисия, след като е бил щурмуван плавателният съд в открито море.

При акцията, наречена "Спартан" - започнала преди 8 месеца, са задържани общо 31 души, заподозрени, че участват в международна мрежа за трафик на наркотици

Българите най-вероятно са членове на екипажа на кораба.

Директорът на полицията Игнасио Косидо заяви на брифинг, че дрогата е била натоварена в Южна Америка - някъде в Карибско море, но извън териториални води на страните - и е трябвало да бъде разтоварена на брега на северозападния испански регион Галисия и после да бъде разпространена в Мадрид.

Кокаинът е бил с много висока чистота, допълват испанските органи на реда, цитирани от "Ел Мундо". По цени средни за Европа заловената дрога струва около 150 милиона евро.

Трите клона в операцията са „много диференцирани", изтъкна Косидо, допълвайки, че са арестувани шестима испанци, заподозрени за връзки с колумбийския клон.

Властите съобщиха, че 21 души от задържаните на кораба са свързани с българското разклонение, отговорно за морските превози на наркотици, пише още Fox news.

Четирима други задържани са заподозрени, че контролират мрежата в Испания, базирана в Галисия и отговорна за разпространението на дрогата в Испания.

Испанската полиция е провела 8-месечната операция в сътрудничество с българските си партньори, като се очакват арести и у нас.

От пресцентъра на МВР потвърдиха, че българските служби са участвали в съвместна операция с испанските си колега и че в близките дни ще представят информация по случая.

Междувременно Maritime.bg съобщи, че оператор на плавателния съд „Св. Николай" (бивш БУРГАС 3) е дружеството „Сийборн трейд" (собственост на офшорното дружество СИЙБОРН ЕНТЪРПРАИЗИС).

Управителят на „Сийборн трейд" Дойчин Дойчев заявява пред сайта, че не разполага с никаква информация за задържането на плавателния съд край Испания. По думите му връзката с кораба е била изгубена преди няколко дни.

Справка на Maritime.bg сочи, че корабът е собственост на регистрираната в офшорна зона NORD POOL. Съдът плава под български флаг, а преди няколко седмици името му е било сменено.

Дойчев е собственик и управител в дружеството БОРД МАРИН, което стана известно с трагедията с моторния кораб „ВАНЕСА".