Контролните органи трябва да започнат да си вършат работата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след като председателства за първи път прокурорската колегия към ВСС.

По думите му не може навсякъде да се намесва прокуратурата, тя е последна инстанция, а контролните органи в държавата трябва да работят. Коментарът му беше по повод въпроси на журналисти във връзка както с водната криза, така и по темата за вноса на боклук.

По преценката на Гешев проблемът с незаконния внос на боклук за горене започва някъде около 2017 година, но с конкретни факти главният прокурор не се ангажира. Ако беше толкова безболезнено, щяха да си го горят в Италия, коментира само Гешев.

На въпроси за акцията на спецпрокуратурата в комисията по хазарта от тази сутрин, Иван Гешев обясни, че главният прокурор не може да бъде наясно с всичко в реално време, а и няма разрешението да огласява информация от наблюдаващия прокурор. Гешев все пак подчерта, че тази сутрин той е бил на прокурорска колегия и не е наясно с подробности за това какво се случва в момента, затова и отпрати журналистите за въпроси към участващите в акцията прокурори.

Преди това прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно назначи двама заместници на главния прокурор Иван Гешев - Красимира Филипова и Десислава Пиронева.

Иван Гешев коментира, че екипността е много важно нещо, за да може да се работи, и той е избрал заместниците си според това, те да са приели "моите цели и задачи" и "да са наясно със себе си."

Красимира Филипова идва от Върховната касационна прокуратура. Била е зам.-министър на правосъдието по времето на Екатерина Захариева.

Заместник на Гешев при Върховната административна прокуратура ще е Десислава Пиронева. Тя е едно от трите български предложения за европейски прокурор. Иван Гешев заяви, че не може да коментира дали Пиронева ще стане европейски прокурор отсега или ще стане заместник-главен прокурор.

Третият заместник на Гешев ще е настоящият член на ВСС Пламена Апостолова. Тя днес подаде оставка, която по същество ще бъде разгледана утре от пленума на ВСС. Той ще трябва да я освободи, преди ВСС да я назначи за зам.-главен прокурор.