Главният прокурор Иван Гешев е разпоредил да се направи проверка на организаторите на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков - сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс".

Проверката е разпоредена на Софийска градска прокуратура по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност спрямо Закона за политическите партии.

Луковмарш ежегодно предизвиква напрежение в обществото, въпреки че до сериозни инциденти не се е стигало. За тази година заявената инициатива за 22.02.2020 г. е забранена със Заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Главният прокурор иска да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

Питат кандидат-кметовете ще забраняват ли Луковмарш

Питат кандидат-кметовете ще забраняват ли Луковмарш

Очакват отговори до 23 октомври

Възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков ежегодно се провежда през февруари в София от 2003 г. Проявата започва със събиране пред НДК и шествие с факли по улиците на София, докато се стигне до ул. "Тракия" №1, където е бил домът на Луков. Зад организацията на събитието са заставали Български Национален съюз (БНС), Национална съпротива, Кръв и чест и др.

Луков е спорна личност в българската история като лидер на повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), а и е поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх.

През годините срещу провеждането на Луковмарш се обявяват различни организации и институции, сред които Българският хелзинкски комитет (БХК), Младежкото обединение в Българска социалистическа партия - София, Европейската мрежа срещу расизма, правозащитната организация "Хора срещу расизма" и др.

Световният еврейски конгрес призова България да забрани Луковмарш

Световният еврейски конгрес призова България да забрани Луковмарш

175 000 души по света и 2000 български евреи са се подписали под петиция