"България има голям проблем и той е формулиран още от свети Паисий Хилендарски - "О, неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин." С цитат от Паисий Хилендарски главният прокурор Иван Гешев коментира темата "Шенген и защо страната ни остава извън свободната зона пред БНР.

Според Гешев критериите за приемането ни в Шенген са изпълнени, а въпросите, които се поставят, нямат връзка с тях, а става въпрос за политическа целесъобразност. "В България правим нещо, останало от времената на Съветския блок - говорим едни срещу други, топим се в Европа, а после очакваме да ни уважават... Преекспонираме проблемите с цел вътрешнополитическа употреба, с цел личностни ползи за определени политици. Имаме проблем с поведението си, че не защитаваме българския национален интерес. Но все пак има политици, които за първи път от много време защитават националния ни интерес".

Гешев пред студентите от УНИБИТ: Няма причина да не сме в Шенген

Гешев пред студентите от УНИБИТ: Няма причина да не сме в Шенген

Преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи

И подчерта, че България се е върнала 12 години назад към един остарял модел за борба с организираната престъпност и с корупцията.

Българските политически договорки водят до засягане на правната система, на политическата, на правата на гражданите и водят до репресии с дълготраен ефект. Това каза още главният прокурор и подчерта, че няма да позволи под претекст съдебна реформа да бъде засегната независимостта на съдебната власт.

анкета

Как да отговорим на „не“-то за Шенген?

Виж резултати

Да пазим по-добре границата 20.9%

Да направим съдебна реформа 43.7%

Да поискаме ЕК да натисне Нидерландия 13.0%

Да бойкотираме вузовете в Нидерландия и Австрия 10.3%

Да забраним на нидерланските туристи да почиват у нас 12.2%

Засягането на независимостта на прокуратурата означава репресии, авторитаризъм, тоталитаризъм и връщане към отминали тъмни времена, убеден е Гешев, който повтори тезата си, че се цели овладяване на съдебната власт.

Иван Гешев е убеден и че просто се говори, че главният прокурор е безконтролен, а опонентите му се страхуват да влязат в диалог с него, тъй като нямат аргументи. Той лично не се притеснява да отиде да дискутира в Народното събрание, защото "заедно и обединени около общи цели, може да се постигне резултат, какъвто гражданите очакват".

Гешев: Някои политици не четат законите и Конституцията на страната

Гешев: Някои политици не четат законите и Конституцията на страната

Внесените промени за назначаване на шефове на службите за сигурност преследват политически цели

Прокуратурата е една от малкото стабилни институции, които защитавала правата на гражданите, продължавала да го прави, включително и на плоскостта за реформа, като Гешев изказа от името на юридическата общност искането за "правна реформа" - промяна в законодателството и в целия модел, но не само в наказателното правосъдие. "Фокусирането в един сегмент говори за безпринципност. Не се решават реалните проблеми, а пропагандно и политически се подменят с неща, които не представляват проблем и няма да доведат до реални резултати..."

Според Гешев реални промени в наказателното правосъдие не се правят, защото иначе би имало осъдени български политици и "хора на високи позиции". Съзнателно не се решават реалните проблеми, а се подменят пропагандно с неща, които не представляват проблем и няма да доведат до справяне с престъпността, каза още Иван Гешев.

Иван Гешев поиска правна реформа с ожесточаване на наказанията

Иван Гешев поиска правна реформа с ожесточаване на наказанията

Наказанията в момента са символични и смешни

Той отговори и на въпрос при какви обстоятелства не би продължил да е главен прокурор: "Ако не мога да съм полезен на българското общество, каквато е целта ми от началото на моя мандат. Нямам проблем с оставката, аз ще живея по-добре, ако не съм главен прокурор. Но нека си зададем въпросите - защо, кои я искат, какво е направил българският главен прокурор".