Реалната правна реформа е да бъдат увеличени наказанията за разпространение на порнографски материали - в момента те са символични и смешни.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев като изявление - анонси за брифинга на ГДБОП, НСлС и прокуратурата, на който беше предоставена информация за акцията срещу разпространението на порнографски материали.

Реална правна реформа би било да бъде дерегистрирана колата, ако се управлява колата от пиян и дрогиран. Реална правна реформа е да се носи отговорност при отказ да се даде тест за наркотици.

По думите на Гешев въпросната акция на прокуратурата и Националната следствена служба показва, че институцията е стабилна, въпреки усещането за абдикация на държавните структури, и работи за защита на децата.

В рамките на брифинга коментари в тази посока направиха и представители на съответните институции.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде оценка на законодателството в сферата на разпространението на порнографски материали с деца - много остаряло, затова е прокуратурата не разполагала с адекватни наказания. Например, лишаване от свобода до 6 г. и глоба от 8 000 лв., а присъдите много често са условни. Смятате ли, че такива малки наказания за достатъчни, запита реторично Милева.

Мащабна акция срещу детската порнография
Обновена

Мащабна акция срещу детската порнография

13 души са задържани

Според Милева, когато се говори за съдебна реформа, трябва да се променят наказанията за престъпления с обект и жертва деца.

"Ние работим със съветски инструментариум от средата на миналия век", пък бе оценката на Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

Част от задържаните мъже са склонни от виртуалния свят да преминат и в реалния, като посягат на нашите деца, които ходят на училище и по улицата, предупреди

Директорът на НСлС Борислав Сарафов по случая заяви, че е убеден, че такива хора "много лесно преминават от виртуалния в реалния свят" и тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото и да спасим децата ни от тях.

"Никой да не си мисли, че е анонимен със своето извратено подсъзнание - не, не сте анонимни. Ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него", закани се Борислав Сарафов.