Тече мащабна акция срещу сексуалните злоупотреби с непълнолетни у нас, съобщава БНТ.

Вече има задържани.

Операцията срещу разпространението на детска порнография се провежда в цялата страна. Тя e по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват много прокурори и следователи от Националната следствена служба.

Тази сутрин са започнали претърсвания в жилища и офиси на десетки адреси в София, Варна, Хасково и други населени места. Педофилската мрежа е обменяла порнографски материали с деца.

"Поздравявам прокурорите и следователите от отдел "Киберпрестъпления", които постигнаха успех в борбата с разпространението на детска порнография. Действията ни трябва да бъдат безкомпромисни, защото този род престъпления поставят под риск най-ценното за нас - нашите деца", написа в Туитър главният прокурор.

ГДБОП задържа разпространител на порнографски материали с деца в Стара Загора

ГДБОП задържа разпространител на порнографски материали с деца в Стара Загора

Той се разследва и за незаконна банкова дейност

По-късно на брифинг на НСлС и ГДБОП бе съобщено, че към момента са задържани 13 души, като сред тях - пилот от гражданската авиация, ИТ специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор, оценител на недвижими имоти. Службите са подбрали точно тези 13 души, защото са били най-агресивните. Задържаните мъже са от София, Девня, Елин Пелин Хасково, Перник.

Касае се за мъже на възраст между от 30 до 60 годиши. Около 50% от задържаните са семейни, имат и деца. Задържаните са с добри финансови възможности и не са социално слаби. Всички те не са се познавали помежду си, а комуникирали с виртуални имена и анонимни профили.

Претърсени са 20 адреса, като са иззети телефони, компютри, флашки и външни харддискове.

От претърсванията и изземванията са намерени видеоклипове и снимки, съдържащи брутални сцени на насилие над деца между 2 и 10 години. Децата обикновено са от бившите съветски републики или от Далечния Изток - Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия. Служебите проверяват и дали не е оказвано такова сексуално насилие над деца от България. Службите не изключват подобна възможност, но и се надяват да не се окаже вярно.

Обвинения ще бъдат повдигнати днес, след като се съберат достатъчно доказателства. Санкцията за такова престъпление е до 6 години лишаване от свобода.

Светослав Василев, завеждащ отдел "Киберпрестъпления" в НСлС посочи, че не са използвани данни от чужди специални служби, а работата е плод на доброто взаимодействие на ГДБОП, НСлС и наблюдаващите прокурори. В момента текат активни процесуално-следствени действия и е установено, че две от лицата са споделяли файлове с детска порнография в близост до Дом за деца, лишени от родителски грижи. Нещо повече - дори един от задържаните бил толкова нагъл, че си оставил компютъра включен да споделя файловете с детска порнография.

"Ние работим със съветски инструментариум от средата на миналия век", недоволен е Василев. Вероятно утре или в неделя ще стане ясно колко от задържаните ще бъдат с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

От ГДБОП добавиха, че данните за гражданите, които свалят и споделят подобно порнографско съдържание с деца, се установява със специализиран софтуер. Чрез този софтуер се установява кои ИП адреси свалят подобна детска порнография, но се правят допълнителни подобни операции. Над 300-400 български ИП адреса свалят подобни материали в момента, а през уикенда се удвояват на 600-700 адреса.