Членовете на Висшия съдебен съвет под председателството на правосъдния министър Миглена Тачева избраха на днешното си заседание новия председател на Върховния касационен съд и шефа на националното следствие.

С 19 гласа "за", три гласа "против" и 2 недействителни за председател на Върховния касационен съд (ВКС) бе избран Лазар Груев (на първата снимка).

Конституционният съдия Лазар Груев беше единственият номиниран за съдия номер едно.

Изборът беше предшестван от скандал между членовете на ВСС по повод единствеността на номинацията на Лазар Груев.
Спорът беше между председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев и бившият съдия от Софийския районен съд Иван Колев.

"Недостоен е начинът, по който ни принудиха да направим точно този избор с предварително събрани 17 подписа.
Изборът щеше да е честен, ако имаше още кандидатури. С тази номинация политиците отново ни размахаха пръст и янаха съдебната система",
каза Иван Колев.

От своя страна Константин Пенчев гневно репликира.

"Рейтинг ли правите или се изживявате като виртуален магистрат, който се разправя с политиците?", попита Пенчев и допълни: "Такива популистки изказвания на площада, а не тук!"

Георги Шопов от съдийската квота се опита да тушира напрежението с думите: "Не е важно колко са състезателите и колко са подкрепилите ги, а какви са те".

Всичко това се случи след като Лазар Груев напусна залата.
Преди това той обеща реформи във ВКС в името на доверието към него и предотвратяването на всякакви корупционни практики.

Изборът му все още не е финализиран, защото предстои президентски указ.
Припомняме обаче, че Груев бе конституционен съдия от квотата на президента.

Като следваща точка от дневния ред бе изборът на нов шеф на НСлС.

Висшият съдебен съвет трябваше да избира между градския прокурор Бойко Найденов и другия претендент за поста Бойко Рашков - бивш шеф на Националното средствие.

С 13 на 10 гласа постът на следовател № 1 спечели Найденов.