Системата за случайно разпределение на съдии посочи трети състав на Търговското отделение на Софийския апелативен съд за разглеждането на делото по обжалване на несъстоятелността на КТБ.

Съдия докладчик и председател на съдебния състав ще бъде Светла Божкова, а в справедливите си решения тя ще бъде подпомагана от апелативните магистратите Ивайло Младенов и Теодора Кръстева.

Жребият бе теглен от общо 14 съдии от Търговското отделение на Апелативния съд, като нито един от магистратите не беше изваден от списъка поради съмнения за обвързаности със страните по делото.

Датата за разглеждане на делото ще се насрочи по преценка на съдебния състав според работния му график.

Към момента делото начислява вече 5 тома и по него има постъпили 8 жалби.

Междувременно рано тази сутрин, докато се теглеше жребия, в Съдебната палата постъпи сигнал за поставено взривно устройство. След като вчера редица подобни фалшиви сигнали бяха подадени и в други български институции и днес на съдебните охранители се наложи да евакуират всички присъстващи от сградата на Темида.

Припомняме, делото беше задвижено заради протеста на прокуратурата и жалбата на БНБ срещу датата, от която, според съдия Иво Дачев, КТБ е изпаднала в несъстоятелност.

С решението на СГС датата на фалита на КТБ е 6 ноември.

Срещу датата за изпадане на банката в неплатежоспособност възразяват освен държавното обвинение и Централната банка, но и основните акционери в банката "Бромак" и "Бългериън акузишън къмпани", както и синдиците в КТБ.

Според СГП и Централната банка неплатежоспособността е била факт още на 30 септември 2014 година и това е констатирано от одитен доклад, според който КТБ е с отрицателен капитал.

След разпределянето на делото на състав от Търговското отделение на САС, съдиите ще трябва до месец да излязат с решение.

Тази процедура обаче няма отношение към решението за фалита на КТБ, което съдия Иво Дачев постанови на 22 април и не спира молби за предявяване на вземания на кредитори на обявената в несъстоятелност банка.