Не е обсъждано излизането на прокуратурата от съдебната власт. Този въпрос не стои на дневен ред. Това заяви пред БНР бившият правосъден министър и депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова.

Тя коментира темата за съдебната реформа. По българския конституционен модел прокуратурата е част от съдебната власт и с предложените изменения няма никакво отстъпление от тази позиция. Няма никакво съмнение в тази посока, даже не е и било обект на обсъждане, подчерта народният представител.

По думите й функциите на прокурорите са много различни от тези на съдиите и трябва по определени въпроси да има различие между тях. Йорданова поясни, че това не означава, че прокуратурата се премества повече към изпълнителната власт. Според нея това е гарант за повече прозрачност и повече обществен контрол.

Тя определи като голямо предизвикателство обществената квота, избирана от Народното събрание, която ще има превес във Висшия прокурорски съвет. Според нея тази квота да е обществена и чрез нея да не се прокарва политическо влияние в съдебната система. Обществената квота ще включва професионалисти с дълъг стаж и добро обществено реноме. Те трябва да са независими и партийно неутрални. Това ще се запише в Конституцията, добави Йорданова.

Депутатът от ПП/ДБ не се притеснява, че някой може да сезира Конституционният съд заради промените в Основния закон. Тя посочи, че би било добре измененията да минат през теста на КС, за да сме спокойни, че те отговарят на конституционния стандарт.

Време е въпросът за истинската независимост на съда да бъде решен, за да преминем към следващите стъпки на законодателно ниво, гарантиращи истински бърз и справедлив процес в България, каза още тя.

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство
Обновена

Бойко Рашков пропука конституционното мнозинство

Все пак парламентът прие на първо четене промените в Конституцията