Група имотни измамници са си организирали печатница за нотаирални актови в Казанлък.

Те са действали в област Стара Загора, като основна таргет група са им били малоимотни или наркозависими лица от региона.

Срещу 500 - 1000 лв те са предоставяли личните си данни на измамниците.

С тях "печатарят" изготвял фалшиви нотариални актове за собственост. Впоследствие въпросните имоти били прехвърляни пред нотариус на реални купувачи. Те от своя страна превеждали сумите по договорите за покупка по банков път. Незабавно след преводите парите бивали изтегляни и взимани от ръководителя на групата.

Операцията по разбиване на групата е проведена от ГДБОП, съобщават от МВР.

Установено е, че в Казанлък и Мъглиж престъпната група е извършила пет фиктивни сделки с недвижими имоти и е направила опит за продажба на недвижим имот. Чрез използване на фалшиви нотариални актове са спечелили около 300 000 лева.

В жилище в Казанлък, ползвано от 48- годишен мъж с инициали С.И., полицаите са попаднали на помещение, оборудвано като печатница. Иззети са три компютърни конфигурации, лаптоп, три принтера, скенери и други устройства за печатане.

В офиса на 37-годишния И.К. са открити 4 фалшиви нотариални акта, фалшиви квитанции за платени данъци на имоти, пълномощни и други документи

В лек автомобил BMW X6 са намерени: фалшив нотариален акт, платежно нареждане между лица, пълномощни и други нотариални актове.

При претърсванията са иззети и фалшива диплома за средно образование, 50 боеприпаса - 22 калибър и газов пистолет без документи за произход.

За 24 часа първоначално са задържани: 37-годишният И.К., 32-годишния С.Н., 45-годишния С.С. и 48-годишния С.И.

От МВР допълват, че И. К. и двама от участниците са осъждани за различни престъпления, като срещу ръководителя има и висящо дело за измама.

На 22 януари те са привлечени като обвиняеми, като на трима от тях мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

Специализираният наказателен съд е уважил искането на прокуратурата и им е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража". На четвъртия Специализираната прокуратура е наложила мярка за неотклонение "подписка".