След година-година и половина обстановката в Софийския градски съд (СГС ще се нормализира, прогнозира пред БНР Калоян Топалов, председател на СГС.

Преди дни съветникът на премиера Бойко Борисов - Яне Янев бе заявил, че председателят на Съда извършвал чистка. В отговор, ръководителят на най-големия в страната съд заяви, че Янев го е нападнал в момент на съвпадение на негативен за съпругата му тест и получения от премиера SMS.

Припомняме, съпругата на Янев - Галя, е сред 12-те (от общо 14 -б.р.) съдебни помощници, които не издържаха изпитите в съда. Точно преди седмица Янев обвини председателите на СГС, на ВКС Лозан Панов, че искали да назначат свои хора, но не каза нищо за теста, който не е издържала неговата съпруга.

Нападките на премиерския съветник може да се обобщат с една перифраза: "Търсете съпругата", каза Топалов, вероятно визирайки поговорката: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!".

"Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник.

За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителна власт по въпроси, при които такова противоречие липсва", допълни Калоян Топалов.