В Софийския градски съд е внесен обвинителен акт срещу прокурор от Окръжна прокуратура-Добрич, съобщават от Софийската градска прокуратура.

Обвинителният акт е внесен от Специализираното звено "Антикорупция". Р. Желева е обвинена, че е използвала служебното си положение на прокурор, за да набави незаконна облага за съпруга си. Освен това тя е лъжесвидетелствала пред разследващ полицай, съдия от административен съд и съдия от наказателен съд.

Случаят е от 30 юни 2012 г. Около 6.00 часа сутринта тогава съпругът на прокурор Желева бил спрян от полицейски патрул. Причината е, че автомобилът лъкатушел по платното на ул. "Хан Крум" в Добрич. Полицаите се представили на шофьора и им направило впечатление, че той силно лъха на алкохол. Мъжът категорично отказал да бъде тестван за алкохол. Не представил и шофьорската си книжка, обяснявайки, че не е у него. Легитимирал се с международен паспорт. По време на проверката позвънил на съпругата си по мобилния телефон и малко по-късно тя пристигнала на мястото, като носела документите му.

Желева се представила на служителите на реда и им заявила, че е прокурор. Тя попитала може ли да се направи нещо, за да няма последствия за съпруга й. Когато прокурорката се появила, съпругът й станал агресивен и дори ударил единия от полициите. Започнал да ги заплашва и обижда. Наложило се униформените да потърсят съдействие от втори екип, като в крайна сметка агресивният шофьор бил задържан.

От СГП обясняват, че Желева заявила на полицаите, че нямат право да задържат съпруга й и отново им напомнила, че е прокурор. С действията си тя опитала да спре полицейската проверка и да попречи съпругът й да бъде санкциониран. Той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицейски орган, за отправяне на закана с убийство и за хулиганство.

Прокурор Желева била разпитана в качеството си на свидетел. Предвид факта, че е омъжена за обвиняемия тя имала право да откаже да свидетелства. Прокурорката обаче не се отказала и лъжесвидетелствала както за поведението на съпруга си, така и за поведението на полицаите.

След като обвинителният акт бил внесен в добричкия районен съд, тя отново лъжесвидетелствала пред съдебния състав. Пред Административния съд във Варна потвърдила лъжите.

На прокурор Р. Желева е взета мярка "Подписка" и предстои делото да бъде насрочено в Софийския градски съд.