Наказателното дело срещу 13-те мюсюлмански духовници, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и налагането на шериатска държава е назначено за месец септември.

Всички те са членове на нелегалната радикална организация „Ал Уакф Ал Ислями". Делото ще се гледа в пазарджишкия окръжен съд, съобщи радио Пловдив.

В рамките на пет дни, от 18 септември, ще бъдат разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома.

Срещу трима от 13-те, сред които имама на Сърница и районния мюфтия на Пазарджик, са повдигнати три обвинения - за проповядване на салафизма и налагането на шериата, за проповядването на антидемократична идеология и противопоставяне на властите, както и за нарушаването на основни човешки права.

Според учението, всяко дете се ражда мюсюлманин и родителите нямат правото да го отклоняват от това. Разпространяването на тези идеи от 2008-ма до 2010, година, ставало по кафенета и джамии в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград, като организацията е имала свои нелегални квартири и в Пловдив, и София.

Финансирането на дейността е от Саудитска Арабия, като средствата са пристигали у нас през Турция. Останалите 10 души са с по едно повдигнато обвинение-- за членство в радикалната ислямистката организация „Ал Уакф ал ислями".

Докладчик по наказателното дело е председателят на пазарджишкия окръжен съд Ивета Парпулова. Максималната присъда, която закона предвижда за тези престъпления е 5 години лишаване от свобода.

Припомняме, през октомври 2010 година прокурори от Благоевград, Пазарджик и Смолян, заедно с МВР и ДАНС проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями". При обиските бяха открити голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред.