737 500 евро и 20 000 щатски долара - недекларирана валута откриха и иззеха полицейски и митнически служители, информират от пресцентъра на МВР.

При съвместната операция на антимафиоти от Хасково и Русе и митничари, на ГКПП Капитан Андреево вчера е бил спрян за проверка турски автобус с дестинация от Румъния за Турция, управляван от 37-годишен турски гражданин.

При проверката на пътниците е констатирано, че седем от тях пренасяли недекларирана валута в особено големи размери.

Тя била укрита в дамските чанти и джобовете на връхните дрехи на пътниците.

Задържани са четири румънски гражданки - на 26 г., 38 г., 39 г. и 43 г. и трима мъже с турски паспорти заедно с шофьора на автобуса. Мъжете са на възраст - двама на по 37 г. и 46 г.

Част от банкнотите били проверени в банков офис, находящ се на територията на пункта, и е установено, че са истински.

На задържаните е наложена полицейска мярка за 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл.251, ал.1 от НК.

Още два случая на митнически нарушения са разкрили митничари и полицейски служители. на граничния пункт 

След сигнал от служителите на областната дирекция, на граничния пункт бил спрян за проверка влизащия от Турция в страната лек автомобил "Шевролет Лачети", в който пътувала 25-годишна жена от Пловдив.

При извършеният обиск на жената е установено, че по тялото й - около китките, под бюста и в пакети увити около кръста са укрити 14-каратовите златни накити, с тегло 5.309 кг.

Експертната оценка установила, че стойността на златните изделия е на стойност 148 674 лв.

Пловдивчанката и водачът на шевролета - 42-годишен мъж са задържани с полицейска мярка за 24 часа.

Образувано е досъдебно производство по чл. 242 от НК.

Вчера на граничния пункт са конфискувани и 310 400 броя контрабандни батерии. При щателна митническа проверка на товарен автомобил"Мерцедес", управляван от 43-годишен турски гражданин, пътуващ за Румъния, органите на реда открили в камиона батериите, превозвани без необходимите документи. Срещу водача е образувано досъдебно производство.