Осъденият за смъртта на двама души при катастрофа и разследван за множество незаконни дейности Йосиф Йосифов – Йоско е "лежал" две години и половина от 6-годишната си присъда в столичната частна болница „Токуда”, установи разследване на bTV.

След сигнал на частната национална телевизия, затворникът е върнат в общежитието в Казичене, а от Министерството на правосъдието започна проверка.

Йоско е свързван с разпространение на наркотици, незаконно оръжие и покровителство над търговията с плът в Централна и Западна Европа. Въпреки това през годините разследванията за него не са достигали до сериозен резултат.

Йосиф Йосифов - Йоско е забъркван и в политически скандали – активисти в БСП-Сливен в незаконно записани телефонни разговори го сочат за човек, който може да повлияе на местния вот, а депутатът Делян Пеевски твърдеше, че Цветан Цветанов е искал медиен чадър над него заради заслуги към ГЕРБ.

През 2004 г. Йосиф Йосифов беше арестуван по подозрение, че е "поръчал" убития в Амстердам Косьо Самоковеца. Тогава разследващите установиха, че Йоско е контактувал с физическия извършител на престъплението преди и след стрелбата. До присъда отново не се стигна.

След толкова скандали на 2 март 2011 г. Йосифов с 2,6 промила алкохол в кръвта, се заби с бронирания си джип със 180 км/ч в бус и уби двама души. Двама други са ранени.

Йоско първо е осъден на 8 години затвор. Следващата инстанция намали присъдата на 6 години, която да бъде излежана в затворническото общежитие от открит тип в Казичене.

След кървавото меле, в което уби двама души и рани други двама, Йосиф Йосифов се явява в съдебната зала с мощна охрана и в инвалидна количка. Вещи лица твърдят, че катастрофата му е донесла трайна инвалидност и не може да стои на крака повече от 15 минути. Защитата даже иска условна присъда с мотива, че парализата е най-жестокото наказание за човек, убил двама души.

Година и половина след инцидента любителски кадри показаха как Йоско спокойно се качва в джипа си.

Въпреки видеоматериала, Йосифов казва, че присъдата влошава състоянието му. Още от първия си ден в затвора през лятото на 2013 г. той е в болницата за лишени от свобода. На 24 юли с.г. е преместен в Казичене и два месеца по-късно се оказва в частната болница "Токуда". Там е и опериран, като след това идват 4 или 5 обиколки между неврохирургията и отделението за рехабилитация.

След две години, на 18 април 2016 г. bTV отправя въпроси, свързани с Йоско, до Министерството на правосъдието. На 24-ти април затворникът е преместен от болница "Токуда" и е върнат в затворническото общежитие в Казичене.

От болницата отказват коментар за състоянието на пациента, адвокатът му не вдига телефона си, а самият Йосифов отказва да говори.

"Към настоящия момент лицето е в затворническото общежитие в Казичене. Беше върнато с помощта на информацията, която получихме от вас", каза зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

По думите й във ведомството разбрали за необичайния случай с Йоско, след като станало ясно, че в Казичене надзирателите са в намален състав – един винаги трябвало да дежури в частната болница "Токуда".

"Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието", подчерта Филипова.

Според нея, изпращането във външно здравно заведение става с подпис на директора на затвора. Лекуващият лекар на Йосифов първоначално излязъл със заключение, че рехабилитацията може да се извършва и амбулаторно т.е. да бъде конвоиран до болницата за процедури. Няколко дни по-късно променил мнението си – Йоско трябвало да е за постоянно в лечебното заведение.

Филипова посочи, че е разпоредила проверка по случая и са установени сериозни нарушения. Тя призна, че се разследва и евентуално наличие на корупционни практики.

Лекарят е даден на агенцията за медицински одит. Ще се проверява дали документите отговарят на истината и осъденият наистина не е напускал лечебното заведение. Зам.-министърът посочи, че Йоско си е плащал престоя и медицинските дейности.

Един от хората, които Йосифов ранява при катастрофата с джипа си, е Ангел Митов. По ирония на съдбата той е бивш полицай от Съдебна охрана и е конвоирал Йоско в едно от многото му явявания пред съда.

След месеци по болниците и тежко възстановяване, на него всеки ден му се налага да минава покрай мястото на кървавия инцидент.

"Получих 40 000 лева, които отидоха по адвокати, по рехабилитация. Имах още две операции след тези", разказва мъжът.

Той си спомня как Йоско е бил каран в количка за делата: "Доколкото знам, той има само спукан пикочен мехур. Беше с бронежилетка, ние бяхме по ризи. Аз се възстанових за година-две, той 5 години не може да се възстанови от един спукан пикочен мехур", коментира раненият.

Бившият полицай не очаква справедливо наказание за човека, който е причинил промяна в живота му. "Той има много пари и може би ще си купи всичко", разказа раненият от Йосиф Йосифов - Йоско.